Поділитись:

Підписано Закон про захист прав споживачів фінпослуг*

Середа, 23 жовтня 2019, 12:44

На початку осені, 6 вересня, зареєстрували Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг. 16 жовтня Законопроєкт повернули з підписом Президента. 309 депутатів із 385 проголосували “за” прийняття законопроєкту. Які зміни принесе новий закон і чого варто очікувати?

Мікрофінансові організації — Гроші Всім, Дінеро, MoneyVeo

Нещодавно ухвалений закон передусім стосується сфери мікрофінансування. Мікрокредитні організації (наприклад, Гроші Всім , Дінеро, MoneyVeo і т. д.) тепер будуть змушені вести діяльність відповідно до жорсткіших умов. Фінансові установи будуть змушені надавати повну інформацію про послуги, які вони надають. Основна мета закону — забезпечити захист споживачів від прихованих відсотків та комісій за користування фінансовою послугою, припинити нав’язування послуг.

Зміни в КУпАП

  • Стаття 156

За відсутність інформації щодо умов, вартості та інших положень, обов’язкових до надання споживачу фінансових послуг, передбачений штраф. Надання неточної, неповної інформації теж підпадає під накладення штрафу. Посадовці та ФОПи зобов’язуватимуться сплатити 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У 2019 році НМДГ становить 17 гривень, тобто розмір штрафу коливатиметься в межах 850-1700 гривень. При повторному порушенні розмір штрафу збільшується вдвічі — до 100-200 НМДГ.

  • Стаття 234.

НБУ стає регулятором та уповноваженим органом із захисту прав споживачів фінпослуг при порушенні законодавства. Тобто Нацбанк розглядатиме правопорушення по даних справах .

Зміни в законі України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»

  • Стаття 6

В обов’язки фінустанови входить документальне затвердження надання фінпослуг. Форма договору — тільки письмова (не допускається усна форма, відсутність документа). При цьому законною є як паперова, так і електронна версія.

  • Стаття 11.

Забороняється неправдива інформація у рекламі. Під це правило підпадає приховування відсоткової ставки, інформації про діяльність установи, надання реклами особою без ліцензії, реклама заборонених фінпослуг.

Розмір шрифту умов не повинен бути удвічі (або більше) меншим за розмір назви фінорганізації або послуги, яка надається.

Швидкість озвучення умов не повинна бути більш як на 25% швидшою за швидкість озвучення назви фінпослуги.

Візуальна реклама не повинна бути такою, яку важко сприймати.

  • Стаття 12.

У відділенні установи, що спеціалізується на наданні фінпослуг, і / або на її вебсайті повинна розміщуватися інформація про її діяльність (умови та порядок ведення). Якщо клієнт захоче отримати додаткову інформацію, як-от фінансові показники, дані про керівників організації, кількість акцій, — фінустанова зобов’язана її надати.

  • Стаття 41.

Якщо фінустанова змінить фіксовану процентну ставку, не повідомивши клієнта, накладається штраф у розмірі 500-800 НМДГ (8500-13600 грн) на кожен такий випадок.

З прийняттям закону, очікуємо посилення безпеки фіноперацій, зменшення махінацій із замовчування інформації, нав’язування послуг, приховування ставок та умов кредитування. Права споживачів фінансових послуг тепер захищено на законодавчому рівні.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 лютого 2024
19:00
27 січня 2024
12 грудня 2023
28 листопада 2023
24 жовтня 2023
23 жовтня 2023
11 жовтня 2023
28 вересня 2023
27 вересня 2023
15 вересня 2023