Поділитись:

Депутати просять Верховну Раду не допустити приватизації "Волиньторфу"

Четвер, 24 жовтня 2019, 16:20
Депутати просять Верховну Раду не допустити приватизації «Волиньторфу»

Депутати Волинської обласної ради виступили проти приватизації державного комунального підприємства "Волиньторф".

Відповідне звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України вони прийняли у четвер, 24 жовтня, під час сесійного засідання. 

Текст документа подаємо без змін.

Ми, депутати Волинської обласної ради сьомого скликання, стурбовані з приводу законопроєкту, що перебуває на розгляді у Верховній Раді України. Зокрема, згідно з пунктом першим проєкту Закону України № 1054 «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» передбачається виключення ДП «Волиньторф» із переліку об’єктів, які не підлягають приватизації.

На сьогодні в Україні стабільно працює тільки три заводи, з яких два входять до складу ДП «Волиньторф». Близько 70 % всієї торфопродукції України виготовляється у нашій області.

Державне підприємство «Волиньторф» є одним з найбільших платників податків до державного і місцевого бюджету у Маневицькому районі. За перше півріччя 2019 року до бюджетів і фондів сплачено 89% надходжень від промислових підприємств району. 

Підприємство забезпечує централізованим теплопостачанням житловий масив, школу, дитячий садочок, амбулаторію, будинок культури Прилісненської ОТГ, поставляє альтернативні види палива для місцевого населення, бюджетних установ Волинської і сусідніх областей.

Трудовий колектив, який налічує 432 працівники, соціально захищений, має стабільну роботу і гідну заробітну плату. 

В закладах бюджетної сфери області проведена значна робота із заміни котлів для використання їх під місцеве паливо – торфобрикет та торфокрихту. За рахунок відмови від опалення газом у масштабах області облік зекономленого йде вже на мільйони, що дає змогу використовувати кошти на інші нагальні потреби.

На Волині, тільки за приблизними підрахунками науковців, найбільші запаси торфу в Україні – 440 мільйонів тонн, в сусідній Рівненській області –360 мільйонів тонн. Розвіданих покладів вистачить, щоб практично повністю задовольнити потреби у твердому паливі на сотні років. А вартість однієї калорії газу втричі дорожча за вартість однієї калорії торф’яних брикетів.

З прийняттям Закону України «Про альтернативні види палива» №1391-17 від 21.05.2009 розвиток торф’яної галузі в Україні набув нових перспектив розвитку. Уряд і місцева виконавча влада наполегливо підштовхують господарників до використання місцевих поновлювальних видів палива, повсюдно запроваджують системи альтернативного енергозабезпечення, що дасть можливість зменшення споживання об’ємів газу. Адже за обсягом його використання наша країна посідає третє місце у світі, тоді як запаси торфу в Україні значно перевищують запаси рідкого і газоподібного палива.

Зарубіжний досвід показує, що нарощення обсягів видобутку торфу для виробництва торфобрикетів відбувається в Білорусі, 40% теплової галузі Фінляндії працює на торф’яній сировині.

Досвіт приватизації підприємств району та області свідчить про значне подорожчання продукції, скорочення чисельності працюючих, а з часом взагалі припинення роботи підприємства.

Враховуючи вищевикладене, ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємося до Вас з проханням вжити заходів, для прийняття відповідних рішень щодо залишення ДП «Волиньторф» у державній формі власності, або, як альтернативний варіант, передати підприємство у спільну власність територіальних громадам сіл, селищ, міст області.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Назвали підприємства, які найбільше забруднюють Волинь

Надрукувати
мітки:
коментарів