Поділитись:

Поліомієліт у дворічної дитини на Волині: відомі деталі

П'ятниця, 25 жовтня 2019, 17:00

У Волинській області зареєстровано випадок поліомієлітоподібного захворювання.

Як повідомили у Волинському обласному центрі громадського здоров'я, у дитини з Ратнівського району діагностовано вакциноасоційований паралітичний поліомієліт (ВАПП) – гостре вірусне захворювання, що розвивається у нещеплених від поліомієліту дітей, які були у контакті зі щепленими. 

За даними епідрозслідування встановлено, що батьки відмовилися щепити дитину від поліомієліту. Встановлено її ймовірний контакт із дитиною, що отримала щеплення оральною поліомієлітною вакциною. За інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» матеріали для верифікації діагнозу направлено до референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Відповідно до Національного календаря щеплень, перших 2 щеплення від поліомієліту (у 2 та 4 місяці) здійснюються інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), наступні (у 6 місяців, 18 місяців, 6 та 14 років) – оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ), що містить живий, але ослаблений у лабораторних умовах, вірус.

Рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту за 9 місяців 2019 у Волинській області є вищим від середніх у регіонах України, за винятком четвертої дози, яку діти отримують у 18 місяців.

Наголошуємо, що спеціального противірусного лікування поліомієліту не існує. Управління охорони здоров’я облдержадміністрації та Волинський обласний центр громадського здоров’я закликають батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів