Поділитись:

Де у Луцьку народжують без болю, або Екскурсія для вагітних

П'ятниця, 25 жовтня 2019, 17:40

Волинський обласний перинатальний центр уже усталено називають будинком щастя і любові. Воно й не дивно. Нове обладнання, абсолютно новий підхід до пологів. Про це й говорили на екскурсії для вагітних, яка відбулася у закладі  у п’ятницю, 25 жовтня. Загалом це уже четверта екскурсія. Вони відбуваються щоп’ятниці.

РеєстратураРеєстратура

Перше, що незвично, це відкрита й доступна реєстратура, у яку не потрібно дивитися через маленьке віконечко. Тут можна отримати консультацію, не вистоюючи величезних черг, а зручно сівши на стільчику. Завідувачка поліклінічного відділення Надія Щурук розповідає, що це реєстратура відкритого типу. З листопада тут запрацює електронний документообіг.

Надія ЩурукНадія Щурук

Нас заводять до студії щасливого батьківства. Це простора кімната, у якій багато вагітних та їхніх чоловіків. Тут вони навчаються та отримують консультації, є й практичні заняття.

Надія Щурук зауважує, що у закладі надаються не лише акушерсько-гінекологічні послуги, пацієнти мають можливість обстежитися в терапевта, ендокринолога, судинного хірурга, кардіолога, і, звичайно, тут проводиться перинатальна діагностика обстеження плода.

Очільниця медзакладу Ірина Горавська розповідає, що за 6 тижнів, які працює заклад, тут відбулося 128 пологів. Наголошує, що на світ тут з’явилося уже шість двійнят.

Ірина ГоравськаІрина Горавська

«Ми дійсно виконуємо ту функцію, яку покладено на перинатальний центр. Передчасних пологів у складі всіх пологів у нас відбулося 15 %. У порівнянні, щоб ви розуміли, в області показник 3-6 % передчасних пологів. Якщо у нас 15, значить, ми спрацювали правильно, і люди йдуть в перинатальний центр, бо знають,  що тут можуть надати їм кваліфіковану допомогу».

Розповіла лікарка і про те, що у закладі широко практикується знеболення пологів:

«Наш колектив вважає, що у наш час жінки мають право народжувати без болю. Насправді це дуже важливо. Ми вивчили думку вагітних жінок, чого вони найбільше бояться у пологах. І усі відповіли, що це біль. Знеболення відбувається різними методами, у тому числі, і епідуральною анестезією. І я звертаюся до всіх жінок:  якщо ви хочете народити без болю, якщо пологи мають бути святом, приходьте у перинатальний центр».

Екскурсію закладом проводить завідуюча пологовим відділенням Вікторія Костюк. Спочатку розповідає, як правильно потрапити в заклад, до якого корпусу йти, де саме знаходиться цілодобовий пост, де приймають жінок, які будуть народжувати.

Вікторія Костюк><span class=Вікторія Костюк

Далі нас проводять в акушерський корпус, з якого видно відділення інтенсивної терапії новонароджених дітей. Вікторія розповідає, що основна  функція перинатального центру – виходити глибоко недоношених діток.

«Це не простий банальний пологовий будинок. Якщо дитина там народжується і з нею щось не так, то при потребі вона переводиться у іншу лікарню. У перинатальному центрі повний спектр послуг. Коли родина вибирає заклад, у якому хоче народжувати дитину, вона повинна знати не тільки про умови у ньому, а й можливості апаратури і устаткування закладу», – каже лікарка і запевняє, що у перинатальному центрі є усе необхідне високоякісне обладнання.

На території пологового відділення є 9 індивідуальних пологових зал і дві додаткові. Пологові зали організовані за так званим принципом маленької однокімнатної квартири. У кожній є санвузол – душ, туалет, умивальник і, власне, пологова зала. Як розповіла Вікторія Костюк, тут все працює за системою чистих приміщень  –  повітря поступає тільки через систему фільтрів. Воно зволожене або охолоджене, а через витяжну систему забирається забруднене.

Родзала><span class=Родзала

Для майбутніх батьків Вікторія Костюк показує індивідуальние ліжко-трансформер. Демонструє, як воно регулюється, аби жінка почувала себе максимально комфортно. Воно повністю може замінити драбину і народжувати на ньому можна у будь-якій позиції - напівсидячи, вертикально, лежачи.

Ліжко-трансформер><span class=Ліжко-трансформер

«Після народження дитину кладуть у відкриту реанімаційну систему. Тут її оглядає неонатолог. Ця система сама регулює тепло для дитини, оцінює її за шкалою Апгар», – каже лікарка.

Відкрита реанімаційна система><span class=Відкрита реанімаційна система

Післяпологові палати у перинатальному центрі розташовані за системою боксів – дві одномісні палати, одна поліпшеного планування. Тут спільний санвузол. Палати досить затишні, тут є ваги для контролю ваги дитини, велике та мале ліжко, невелика шафа, стіл та стільчик. Якщо породілля хоче перебувати у палаті з родичами, їх заселяють у палату сімейного типу.

Післяпологова палата><span class=Післяпологова палата

Лучани Вадим та Людмила пройшли школу відповідального батьківства і народжувати своїх двох дітей, яких виношує жінка, планують тут.

«У центрі усе на високому рівні – ремонт, обладнання, лікарі. Всі чуйні, уважні, доброзичливі, привітні», - каже жінка. Вадим додає, що лікарі завжди доступні у телефонному режимі, що дуже важливо.

По закінченню екскурсії майбутні батьки ставили багато запитань.  

У родзалі><span class=У родзалі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів