Поділитись:

Помер письменник-дисидент Володимир Буковський

Понеділок, 28 жовтня 2019, 13:35
Помер письменник-дисидент Володимир Буковський

У Великій Британії на 76-му році життя помер відомий радянський та російський політичний діяч, дисидент, письменник Володимир Буковський.

Причиною смерті одного з засновників дисидентського руху в СРСР стала зупинка серця, – інформує 24 телеканал. 

Біографія Буковського

Володимир Костянтинович Буковський народився 30 грудня 1942 року (76 років) у місті Белебей, що у Башкортостані. Там його сім'я тимчасово проживала через евакуація під час Другої світової війни. Згодом Буковські повернулися до Москви, де і навчався Володимир. У 1959 році його вигнали зі школи після першого конфлікту з радянською владою – за участь у виданні рукописного журналу.

У 1976 році Володимир БУковський був змушений виїхати за межі СРСР, у якому його переслідували за політичні погляди та антивладну діяльність.

Дисидентська і політична діяльність

За свою антирадянську позицію вперше був арештований у 1963 років – у 21-річному віці. Загалом у тюрмах Радянського Союзу та на примусовому лікуванні провів 12 років.

Після чергового в'язничного вироку, у 1976 році, Буковського було депортовано з СРСР і обміняно радянською владою на Луїса Корвалана, ув'язненого генерального секретаря Комуністичної партії Чилі.

Після розвалу СРСР у 1991 уряд Бориса Єльцина запрошував Буковського для підготовки судового процесу проти Комуністичної партії Радянського Союзу.

Після цього намагався брати участь у виборах президента Росії у 2008 році, але російська ЦВК відхилила його кандидатуру.

Протягом тривалих років був активним противником режиму Володимира Путіна разом з Борисом Нємцовим і Гарі Каспаровим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів