Поділитись:

Українці-заробітчани стали «двигуном польської економіки»

Субота, 02 листопада 2019, 14:29

Протягом п'яти років трудові мігранти з України внесли вклад в зростання ВВП Польщі майже стільки ж, скільки входять на ринок праці поляки. «Двигуном польської економіки» називає іммігрантів з України автор публікації в газеті Rzeczpospolita Гжегож Семіончік. Про це повідомляють «Экономические новости».

Він підкреслює, що протягом п'яти років працівники в Польщі, які є вихідцями з України, внесли вклад в зростання ВВП майже стільки ж, скільки входять на ринок праці поляки. «З 2014 року польська економіка зросла на 22%. Якби не масовий наплив на польський ринок праці іммігрантів з України, це зростання, швидше за все, було би набагато нижче.

Роль, яку зіграли в польській економіці приїжджі з країни-східного сусіда Польщі була особливо велика в 2018 році, коли кількість працюючих поляків знижувалося. До такого висновку прийшли експерти Польського національного банку. «Це має значення для оцінки характеру економічного буму, який Польща переживає в останні роки», - пише Гжегож Семіончік.

У свою чергу, Ганна Цесьляк-Врублевська, коментатор газети Rzeczpospolita, зазначає: «Безсумнівно, хвиля заробітчан з-за східного кордону нам допомогла, але це не означає, що стала відповіддю на всі виклики, тому що Польща на тлі Заходу як і раніше залишається країною дешевої робочої сили, низьких заробітків і не дуже високого життєвого рівня. Присутність українців цього не змінило, і навіть поглибило цю тенденцію, оскільки заробітки іноземців виявляються в середньому на 10% нижче, ніж заробітки поляків».

На думку Ганни Цесьляк-Врублевської, підвищення життєвого рівня в Польщі можна досягти методом «малих кроків», підтримуючи польські фірми в експансії, інвестиціях, інноваціях і так далі. «Можливо, це не такий ефектний спосіб, але в більш тривалій перспективі він принесе відчутні результати для всіх», - вважає коментатор газети Rzeczpospolita.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 березня 2024
22 лютого 2024
11:07
16 грудня 2023
28 листопада 2023
09 жовтня 2023
01 жовтня 2023
29 вересня 2023
08 червня 2023
17 травня 2023