Поділитись:

Чи можна вагітним літати літаком: Супрун розвіяла міф

Субота, 02 листопада 2019, 23:14

Щойно жінка повідомляє, що вагітна, довкола відразу з’являються чимало охочих дати поради. Усі впевнені, що найкраще знають, що їсти, скільки спати та головне – чого не можна робити під час вагітності. І часто це наражає майбутніх батьків на шквал народних забобонів, упереджень та звернень до недоказової медицини.

Насправді ж не варто думати, що вагітність автоматично ставить на паузу активне життя, заняття спортом чи повноцінне харчування. Що дійсно можна робити вагітним, а від чого дійсно варто відмовитися, аби не нашкодити дитині, розповіла ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.   

Вагітним можна і треба займатися спортом.

Наявність протипоказань варто уточнити у свого лікаря, але їх насправді не так багато: кровотечі, гострі чи хронічні хвороби, неконтрольований тиск.

Потрібно повноцінно харчуватися.

Не варто закидатися солодким чи смаженим, бо хочеться. Зайві кілограми аж ніяк не полегшують ані перебіг вагітності, ані пологи. Але при цьому не існує якоїсь особливої дієти для вагітних – усі поради щодо збалансованого харчування дорослих лишаються актуальними. Пийте достатньо води, уникайте нових продуктів, не їжте смаженого та копченого та не переїдайте. Більше про те, як харчуватися під час вагітності: http://bit.ly/3452Wkr

Вагітним жінкам можна літати літаком.

Якщо немає особистих протипоказань, то декілька перельотів не завдадуть шкоди ані здоров’ю вагітної, ані малюку. Але зважайте, що більшість авіакомпаній відмовляються брати на борт пасажирок після 36 тижня вагітності. Звісно, варто враховувати втомлюваність і закласти час у подорожі на відпочинок після рейсу. Пийте достатньо води та вдягніть у дорогу компресійні панчохи – вони допоможуть уникнути набряків.

А от від алкоголю треба відмовитися.

Він шкідливий у будь-якій кількості на всіх термінах вагітності, особливо – ранніх. Увесь алкоголь, який споживає вагітна, дістається і малюку. А його печінка та нирки ще не здатні виводити алкоголь з організму. Тож келих вина для дитини можна прирівняти за наслідками до сильного похмілля в дорослих. Споживання алкоголю може мати дуже небезпечні наслідки для здоров’я плоду. Тож якщо ви лише плануєте завагітніти – не пийте. 

Курити під час вагітності також вкрай шкідливо.

Не наражайте дитину на небезпеку і відмовтеся від цієї звички, щойно дізналися про свій новий стан.

Самолікування в принципі шкідливе та небезпечне заняття, але вагітна несе відповідальність і за свою дитину, тож не варто призначати собі ліки самостійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів