Поділитись:

Вірус кору може викликати "імунну амнезію": як вберегтися

Вівторок, 05 листопада 2019, 05:05
Вірус кору може викликати

Результати нещодавніх досліджень показали, що вірус кору може викликати так звану "імунну амнезію". Це означає, що імунітет на певний час фактично забуває, як боротися з новими інфекціями. Навіть якщо ви вже на них хворіли, чи були проти них вакциновані.


Про це розповіла ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.   

Після того, як людина перехворіла на кір, зберігається сильний імунітет до кору, водночас сильна вразливість до інших інфекцій. Імунна амнезія триває кілька років, згодом організм відновлює свою здатність до протидії збудникам.

Натомість такий ефект не спостерігався в контрольних групах, які мали щеплення проти кору. Тобто вакцинація КПК не чинить такого впливу на клітини, як сам вірус. Перехворіти на кір небезпечно не лише через ризик серйозних ускладнень (пневмонії, вушної інфекції, енцефаліту, інвалідності та смерті), але й через ураження імунітету і зменшення його здатності боротися з іншими збудниками.

За даними Центр громадського здоров’я України, з літа 2017 року на кір захворіли понад 115 000 людей, 41 з яких померли.

Вірус кору дуже заразний. Він передається повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Наприклад, у приміщенні зі здоровими людьми, які не мають щеплення проти кору, в разі контакту з хворим на кір захворіють 90 % людей. Крім цього, вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Інкубаційний період кору, тобто період, коли симптоми ще не проявляються, триває 6–21 днів. Далі починається хвороба з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), діарея та блювота. На 4–5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Вакцинація – єдиний дієвий спосіб захиститися від кору та уникнути негативного впливу на імунітет. Усі регіони забезпечені вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США. За Календарем профілактичних щеплень, діти отримують першу дозу в 12 місяців, другу – в 6 років. 

Якщо ви вже дорослі і не мали щеплення проти кору, зверніться до свого сімейного лікаря. Будь-які вікові обмеження для вакцинації скасовані – зробити щеплення безоплатно можуть і діти, і дорослі будь-якого віку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів