Поділитись:

Робота в Польщі: правила працевлаштування іноземців змінять

Вівторок, 05 листопада 2019, 18:14

В управліннях з питань іноземців у Польщі очікуються зміни. Завдяки ним вони мають краще обслуговувати компанії, які привозять працівників з-за кордону.

Про це пише Монітор Інфо.

У відповідь на запит депутата партії «Кукіз’15» Лукаша Жепецького польське Міністерство у справах сім’ї, праці та соціальної політики анонсувало зміни, які чекають на сотні центрів зайнятості по всій Польщі.

Останніми роками через рекордно низьке безробіття займаються не своїми основними завданнями, тобто обслуговуванням безробітних та шукачів роботи, а наданням послуг підприємцям, які привозять іноземців на роботу до Польщі.

СОТНІ ТИСЯЧ ПРАЦІВНИКІВ

Це підтверджують дані Міністерства у справах сім’ї, праці та соціальної політики. Згідно з ними, лише у першій половині 2019 р. повітові центри зайнятості прийняли 846 тис. заяв про доручення роботи іноземцям та видали майже 95 тис. дозволів на сезонне працевлаштування. Таким чином вони надають доступ до польського ринку праці додатковим працівникам з-за кордону.

Що має змінитися? Деталі запланованих змін можна знайти у відповіді міністерства на запит іншого парламентаря. Цього разу центрами зайнятості цікавився депутат Громадянської коаліції Адам Шлапка.

Міністерство підтвердило, що зараз ведеться законотворча робота щодо спрощення певних технічних аспектів обслуговування іноземців, що сприятиме більш ефективному обслуговуванню заявників державними установами.

Зміни, що спрощують працевлаштування іноземців, можуть бути розроблені під час підготовки нової польської міграційної політики, що координується Міністерством внутрішніх справ та адміністрацією. Однак невідомо, коли це станеться, адже Міністерство внутрішніх справ працює над проєктом нової міграційної політики з 2016 р., а нові версії цього документа досі офіційно не були оприлюднені.

Однак відомство праці заявляє, що постійно контролює навантаження центрів зайнятості, пов’язане із процедурами легалізації роботи іноземців. Це дало змогу виявити дефіцит персоналу у воєводських центрах зайнятості та профінансувати збільшення кількості працівників.

Також у воєводських відомствах впроваджуються нові організаційні рішення для підвищення ефективності процедур. Адже із ними – найбільша проблема. Справи, які мають розглядатися протягом максимум 30 днів, тривають місяцями. Співробітники з-за кордону почали подавати позови на компенсації у тисячі злотих за збитки, що виникли через таку тривалу процедуру без причини.

УРЯД РОБИТЬ СТАВКУ НА ПРИЙОМ ЗАЯВ ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ

З метою налагодження розгляду справ міністерство заохочує центри зайнятості просувати серед підприємців подання заяв на дозвіл на роботу та декларацій про доручення роботи іноземцю через вебсайт praca.gov.pl, що значно прискорює всю процедуру.

Міністерство сім’ї також заявляє, що ведеться робота щодо впровадження інших послуг та спрощень. Вони полягають, зокрема, у розвитку обміну даними про роботу та перебування іноземців у Польщі між державними службами зайнятості, службами контролю та іншими установами за допомогою ІТ-рішень.

«Служби зайнятості відіграють зараз ключову роль у процесі працевлаштування іноземців через їх залучення до так званого декларування доручення праці. Своєчасне виконання цієї процедури повітовими центрами зайнятості призвело до того, що однією з вимог роботодавців є продовження періоду, на який реєструються декларації, з 6 до 18 місяців», – коментує Роберт Лісіцький, директор департаменту праці при конфедерації Lewiatan. «Ми також вимагаємо розширення переліку країн, громадяни яких можуть скористатися можливістю приїхати на роботу до Польщі на підставі декларації. Подовження терміну дозволеної зайнятості у Польщі значно полегшить роботу повітових центрів зайнятості, а також воєводських центрів зайнятості, які розглядають заяви про надання дозволів на роботу», – додає Роберт Лісіцький.

Роботодавці також повідомляють про нагальну потребу в підвищенні рівня електронізації процедур легалізації працевлаштування іноземців у Польщі, щоби не було потреби подавати паперових документів.

Заступник міністра у справах сім’ї, праці та соціальної політики Станіслав Швед зазначив, що зміни готуються в чотирьох областях.

"Через найменшу кількість зареєстрованих безробітних за багато років центри зайнятості будуть удосконалюватися у сфері підготовки та перепідготовки людей, які шукають нову роботу. Ми не забуваємо про безробітних, зареєстрованих у реєстрах, але це вже люди, яких найважче активізувати. Ми також зробимо ставку на сучасні форми комунікації між центрами зайнятості та підприємцями, які шукають працівників. Ми відходимо від традиційної кореспонденції до інформаційних систем та миттєвого обміну інформацією через електронну пошту чи веб-сайти центрів зайнятості. Нарешті, ми думаємо про вдосконалення процедур, пов’язаних із працевлаштуванням іноземців у Польщі. Частина обов’язків, які зараз покладаються на воєводські служби зайнятості, може бути передана повітовим. Однак ми обговорюємо це питання з Міністерством внутрішніх справ та адміністрації. Звичайно, буде також прийнята нова державна міграційна політика", – зазначив він.

Надрукувати
мітки:
коментарів