Поділитись:

Як відучити українців від самолікування

Середа, 06 листопада 2019, 08:43

Повернути пацієнта до лікаря – чи не найголовніше завдання реформи медичної галузі. В Україні є проблема самолікування – майже 69 % українців не звертаються по допомогу до лікарів, а 50 % українців вживали ліки за порадами знайомих чи рекомендаціями в інтернеті. Причинами такої ситуації є, зокрема, недовіра до лікарів та низька культура лікування.

Про нову програму “Сімейний лікар”, що покликана змінити ставлення українців до свого здоров’я, розповідає директор департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко.

Наразі триває процес трансформації системи охорони здоров'я і саме запровадження принципу “гроші йдуть за пацієнтом” вплинуло на статус лікаря та на його мотивацію надавати якісні послуги. Пацієнти прагнуть обирати кращих лікарів – і тепер це можна зробити незалежно від місця проживання. Також можна обирати серед лікарів, які працюють в приватних закладах та лікарів, що є ФОП. Уже 28 634 млн українців у 1444 закладах підписали декларації з лікарем первинки.

Поліпшити якість комунікації між лікарями та пацієнтами та промотувати бренд сімейного лікаря покликана всеукраїнська інформаційна кампанія “Твій сімейний лікар”, що стартувала за партнерства Національної служби здоров’я. Реалізацією проекту займається найбільша організація пацієнтів БО «100% Життя».

Зі слів голови НСЗУ Олега Петренка, ефективна комунікація між лікарем та пацієнтом – один з факторів, потрібних для того, аби первинна медична допомога працювала в інтересах пацієнта і закривала більшість його потреб у медичній допомозі, як це й відбувається у світі.

“Ми формуємо здорову культуру спілкування між пацієнтом та лікарем. Не гугл, не сусідська бабуся, ні подруга, а лікар має бути найпершим та єдиним порадником у світі здоров'я”, – зазначив він.

Критично важливо побудувати стосунки довіри між пацієнтом та лікарем ще і тому, що у 2020 році запрацює в повному обсязі Програма медичних гарантій – гарантований державою пакет медичних послуг на всіх рівнях медичної допомоги. Але скористатися безоплатними послугами від держави, пацієнт зможе лише у випадку наявності декларації зі своїм лікарем. До вузького спеціаліста безоплатно можна буде потрапити лише за направленням лікаря первинки. Без направлення можна звернутися лише до гінеколога, стоматолога та нарколога – та при невідкладних станах. 

Спеціально для програми створили сайт simeynyk.info, де пацієнти зможуть отримати практичні поради та рекомендації з приводу підписання декларацій з сімейними лікарями. Лікарі ж знайдуть на сайті необхідні матеріали для роботи. Ми прагнемо до того, щоб уся комунікація відбувалася повідомленнями у месенджері. Такий підхід стимулюватиме лікарів бути завжди відкритими та доступними для запитів пацієнтів. 

Зокрема, на сайті можна буде знайти інформацію про таке:

  • Де шукати інформацію про сімейних лікарів?
  • За якими критеріями вибирати свого сімейного лікаря?
  • Які документи потрібні, щоб підписати декларацію з сімейним лікарем?
  • Чи може сімейний лікар мені відмовити у підписанні декларації?
  • Чи можу я підписати декларацію з лікарем, якщо у мене немає паспорта?
  • Навіщо вказувати номер мобільного при укладанні декларації?
  • Як розірвати декларацію з лікарем?
  • Чи можна потрапити на прийом до сімейного лікаря, якщо не підписав декларацію?
  • Чи можна вакцинуватись, якщо немає декларації з лікарем?

"Програма “Сімейний лікар” розрахована на 3 роки – за цей час ми сподіваємося сформувати нову культуру підтримки власного здоров'я та побудувати відносини “лікар первинки – пацієнт” на засадах довіри та партнерства", – зазначила Тетяна Бойко.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 березня 2024
20 березня 2024
16 березня 2024
13 березня 2024
10 березня 2024
08 березня 2024
29 лютого 2024
21 лютого 2024