Поділитись:

Синдром подразненого кишківника: причини та як лікувати

Середа, 13 листопада 2019, 23:15
Синдром подразненого кишківника: причини та як лікувати

Найпоширенішою у світі причиною піти до гастроентеролога є синдром подразненого кишківника (СПК), а не гастрит, панкреатит чи банальний закреп.

Про це розповіла ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Можливо, ви вперше про чуєте про СПК, а можливо, страждаєте на нього і шукаєте інформацію. У світі його поширеність, чи, радше, діагностованість коливається від 14 до 45%. Щодо України повної інформації немає. За даними Я.В. Нагурної (“Сучасна гастроентерологія”, № 3 (77), 2014), принаймні, на у західних областях поширеність СПК двох типів становить 11%. Жінки вдвічі частіше за чоловіків потерпають від цього синдрому. 

Як зрозуміти, це просто болить живіт, чи це СПК?

Синдром означає, що прояви бувають різні, і повного одужання наразі не буде. Згідно із Римськими критеріями IV, діагноз СПК ставлять, якщо є біль в животі, який супроводжують зміни в частоті чи процесі дефекації та/або консистенції калу (діарея чи закреп). Таке має бути принаймні раз на тиждень упродовж трьох місяців без очевидних органічних причин. Можуть бути також біль в животі після їжі і здуття, а також слиз в калі. Сонливість, нудота, біль у спині чи сечовому міхурі часто супроводжують СПК і можуть бути додатковими діагностичними критеріями.

Треба виключити й інші діагнози. Для цього роблять загальний аналіз крові, визначають швидкість осідання еритроцитів, рівень С-реактивного білка, і роблять тест на антитіла при целіакції (до тканинної трансамінази). С-реактивний білок може бути маркером запальних хвороб кишківника. А ось УЗД, колоноскопія, визначення прихованої крові в калі, аналіз на паразитів і водневий дихальний тест (тест на переносимість лактози) особливо ніяк не допоможуть. Не треба мучити пацієнта. Проте, в разі підозри на рак кишківника, потрібні додаткові обстеження. 

Є, принаймні, два типи хвороби: СПК-Д – із переважною діареєю, СПК-З – із переважним закрепом, і подекуди виділяють змішаний. Хоч у разі СПК повернути кишківник до “заводських налаштувань”, і їсти все поспіль буде важко, все одно можна суттєво покращити життя завдяки правильному добору лікування і підтримці з боку лікарів.

Що спричиняє синдром подразненого кишківника

  • Майже в 90% випадків причиною СПК є певна харчова непереносимість: бобових, жирної їжі, кісточкових фруктів, підсолоджувачів, лактози чи якихось овочів. Загалом, олігосахариди, дисахариди, моноцукри, що піддаються ферментації в кишківнику (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAPs) є головними тригерами погіршення симптомів СПК. Повний перелік таких продуктів наведено тут. Якщо цього всього уникати, то в 70% стане краще. Головна проблема в тому, що практично не лишається, що їсти.
  • Окремо стоїть “страшний і жахливий” глютен. Справді, в багатьох випадках виключення глютеновмісних продуктів з раціону людей навіть без целіакії призводила до покращення їхнього стану. А повернення глютену – до погіршення знову. У разі СПК глютен може порушувати бар’єрну функцію ендотелію кишківника і тим самим брати участь в патогенезі. 
  • Подекуди причиною СПК стає інфекція – гострий бактеріальний, вірусний чи викликаний найпростішими гастроентерит. Таке буває в 20% випадків. Особливо ризиковими є тривалі інфекції із високою температурою і в ранньому віці. 
  • Важливо звернути увагу на пов’язаність депресії чи/та тривожності і СПК. Депресія і чи тривожність супроводжують 75% випадків СПК. Цей зв’язок двобічний. Люди із депресивним розладом схильні розвинути згодом СПК, а люди із СПК з часом можуть мати клінічну депресію. Жінки із СПК відмічають, що симптоматика розвинулася після певної стресової події, в тому числі насильства. Психічні розлади впливають і на поведінку людини і на спосіб життя та ставлення до лікування, то затямте: лікувати треба не діарею чи здуття, а всього пацієнта чи пацієнтку. 

Роль мікробіоти в здоров’ї кишківника

Ми не самі в цьому житті. З нами разом – понад тисяча видів різних видів мікроорганізмів. Найважливішими з-поміж них є лактобацили, біфідобактерії, B. fragilis та протеобактерії (в тому числі E. coli, Yersinia, Shigella, Salmonellae). Вони здатні взаємодіяти із імунною системою і гальмувати зайве запалення. Саме бактерії підтримують цілісність ендотелію кишківника, відповідають за адекватний зв’язок між нервовою системою і кишківником. Але в разі СПК все іде шкереберть. Такі люди мають забагато метанобактерій, стрептококів, і представників роду Prevotella. А ось “хороших хлопців”: Lactobacillus та Bacteroides – стає менше.

Один із поширених симптомів це здуття живота через газоутворення бактеріями. Кишківник розширюється, діафрагма не може розслабитися, і живіт вивалюється вперед. А ми сидимо згорблені перед комп’ютером.

Стрес. Явище, на яке все можна списати, і не помилитися. Під час реакції на стрес виділяється норепінефрин. Він впливає, крім всього іншого, на ріст нехороших бактерій в кишківнику: Campylobacter jejuni, Escherichia coli і E. coli 0157:H7. А ось хорошим бактеріям, Lactobacilli і Bifidobacteria, стає гірше. Вони відступають, даючи шлях поганцям. Ще одна причина опанувати способи подолання стресу. Оминати навряд чи вийде, хоча багато чого залежить від нашого ставлення до речей.

Чому цей зв’язок кишківника і голови існує?

Кишківник і емоційні “контури” мозку поєднані, і можуть впливати одне на одне через блукаючий нерв, нерви спинного мозку, ентеричну, тобто кишкову нервову систему. На кишківник впливають також і гормони, як-от кортизол і адреналін. Сигнали головного мозку в кишківнику спричиняють виділення місцевих сигнальних молекул: серотоніну, холецистокініну, соматостатину – і змінюють стан кишкової мікрофлори.

Тож психологічний стан може як безпосередньо, так і через активацію стресової реакції може викликати спазм, порушення утворення слизу і зміни проникності кишківника. А стан кишківника передається так чи інак впливає в головний мозок. Люди із СПК гірше гальмують “передачу” емоцій в кишківник (мені зле – скрутило живіт), але сильніше відчувають головою, якщо болить в тілі. Замкнене коло. Можна було би написати значно більше і складніше, але наразі затямте головне. Без здорового кишківника, спокою в голові і “щасливої” мікрофлори щастя і комфорту в животі не буде і нам. http://bit.ly/32EX3sV

До слова, часто наводять той факт, що в кишківнику виробляється 90% всього серотоніну і майже половина дофаміну, присутніх в нашому тілі. Серотонін медіа хибно в квадраті охрестили “гормоном щастя”. Насправді, в мозок ті кишкові серотонін і дофамін не потрапляють. Вони діють на місцевому чи системному рівнях, і впливають на роботу кишківника, стан мікрофлори чи імунну відповідь.

Як лікувати синдром подразненого кишківника

Як і завжди, все починається з рекомендацій лікаря. Але в цьому випадку багато чого залежить від дій самої людини, способу життя, а не омріяних “чарівних пігулок”.

  • Погана новина. Треба знайти час і найкращий спосіб для відпочинку і релаксації.
  • Ще гірша новина. Без регулярної фізичної активності щастя не буде. У кого її не було чи було замало – треба збільшити.
  • А тут варто згадати, що казали батьки: не пропускайте прийом їжі, їжте в один той самий час і спокійно. Не робіть перекуси, харчуйтеся повноцінно. Їжте продукти, багаті на харчові волокна. Цільнозерновий хліб, висівки, коричневий рис, перловку, а от сухарі, холодну варену картоплю – ні. Справа в тому, що кишкові бактерії з резистентного крохмалю сухарів роблять жирні кислоти х коротким ланцюгом. Сполуку корисну, але в разі СПК зайву.
  • Ця порада обурить “дієтологів” в інстаграмі. В разі СПК фруктів і овочів треба їсти не більше, ніж 3 порції на день, а одна порція це 80 грамів.
  • У кого діарея – уникайте сорбітолу (він є в жуйках) і підслолоджених ним напоях.
  • У кого закрепи і метеоризм, обирайте вівсянку та лляне насіння.
  • Не треба збільшувати кількість клітковини, якщо цього не порадив лікар. Ми не суперечимо своїм частим порадам, але тут мова йде про людей із розладом в роботі кишківника. Кількість клітковини в раціоні і її тип (розчинна, нерозчинна) добирає лікар. Так само, як і дози ліків.
  • Пийте більше води, трав’яні чаї, а ось чаю і кави – максимум 3 чашки на день. Алкоголю і газованих напоїв – якомога менше. Газовані напої, які слід геть виключити – “ситро” та його родичі.
  • Пробіотики можуть допомогти. Слід пити курс щонайменше 4 тижні, і тоді знову оцінити симптоми. Як не діє, то не продовжуйте. Але є шанс, що допоможе.
  • Якщо це все не допомогло, тоді йдуть шляхом виключення чогось одного за раз і спостережень. Добирати раціон так, щоб пацієнту/-ці було комфортно і інші хвороби не почалися, має лікар. Лікар, повторюємо.
  • Виключення молока чи глютену може допомогти деяким людям, навіть тим, у кого немає целіакії чи непереносимості лактози. Але це не є універсальною порадою. 

Медикаментозне лікування

Його добирають в залежності від симптомів і їхньої тяжкості. Передусім, скеровують терапію на найбільше зло, якщо лікувати все і одразу важко. Що це може бути?

  • Перша ланка це спазмолітики. Їх доповнюють змінами раціону та способу життя.
  • Якщо СПК супроводжується закрепами упродовж 12 місяців, то потрібне послаблювальне, як-то лінаклотид.
  • Якщо є діарея, то прописують лоперамід, хоча деякі останні рекомендації його виключили, бо із болем в животі він не допомагає. Натомість, можливе використання ліків, що зв’язують жовч (холестирамін), і тим самим не дають їй ставати причиною діареї.
  • Дозу послаблювального чи протидіарейного засобу лікарі добирають в кожному разі окремо.
  • Трициклічні антидепресанти можуть зменшити біль і прояви діареї, хоча вони мають свої побічні ефекти. Якщо вони неефективні, то можливе призначення синтетичних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну (СІЗРів).
  • Ви здивуєтеся, але ефективними також є когнітивно-поведінкова терапія і гіпноз. 
  • Для лікування СПК починають використовувати фекальні транспланти, особливо в разі інфекції Clostridium difficile. Не сахайтеся, їсти нічого не треба, для цього є ендоскопія чи інші здобутки медицини. Фекальна трансплантація може стати в пригоді в разі низки інших хвороб: метаболічний синдром, ожиріння, діабет 2 типу, хронічний стрес, колонізація ШКТ патогенними і стійкими до антибіотиків патогенними бактеріями, навіть спектр аутичних порушень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від чого виникає закреп та про які хвороби він може говорити

Надрукувати
мітки:
коментарів