Поділитись:

Обміління Світязю: скільки треба грошей на дослідження

Середа, 20 листопада 2019, 10:00

Обміління озера Світязь: причини та шляхи вирішення проблеми – питання, які обговорили на нараді, що відбулася під керівництвом т.в.о. голови облдержадміністрації Олександра Киричука та голови обласної ради Ірини Вахович.

Відбулася нарада за участі науковців Інституту водних проблем і меліорації НААН України 19 листопада, – повідомляє відділ інфорамційної політики ОДА. 

"Позаяк ми досі ми не знаємо точні причини обміління Світязя, ми повинні разом напрацювати алгоритм дій, аби дослідити та вивчити причини. І, звичайно, розробити план дій для відновлення рівня води, адже це загрожує втратою для області туристичної привабливості", – зазначив Олександр Киричук, розпочинаючи нараду.

Тож, як зазначили науковці інституту, щоби встановити причини, необхідно мати об’єктивну інформацію за результатами моніторингових досліджень. До слова, моніторингові дослідження припинили у 2016-му році, тож порушили питання про їх відновлення. Разом із цим представники Інституту водних проблем і меліорації НААН припускають, що основних причин є кілька: зміна клімату, вплив Хотиславського кар’єру, незадовільний стан меліоративних мереж, передусім тих, які працюють на скид поверхневих та ґрунтових вод, та непрацюючі гідроспоруди на них.

"Але для того, щоби це встановити, потрібно відновити моніторингову мережу. Ми порахували, що для цього треба не менше 20-ти свердловин, аби можна було проаналізувати. Також потрібно відновити щонайменше 5 гідрологічних постів, щоби вести конкретні спостереження. Тому план дій, пропонований нами простий – відновити моніторинг, проаналізувати антропогенний вплив та наявність меліоративних систем. Тобто, це все треба проаналізувати в комплексі", – зазначив заступник директора з наукової роботи.

Відтак, за результатами обговорення, враховуючи, що до проблеми необхідно підходити комплексно, ухвалили рішення про розробку концепції Програми збереження Шацького поозер’я, а саме підготовку наукового обгрунтування щодо причин обміління та можливих шляхів їх вирішення. На зазначену роботу у 2019 році Інституту водних проблем і меліорації НААН України виділені кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в сумі 150 тис. гривень.

Однак, загалом вирішення проблеми потребуватиме більше коштів. Тому науковці пропонують розробити Програму збереження Шацького поозер’я із фінансуванням у понад 3 млн грн. Разом із цим, вважають, що проблема обміління Шацьких озер має загальнодержавний характер, її вирішення потребує залучення фінансових ресурсів з різних джерел, враховуючи обмежений фінансовий ресурс обласного природоохоронного фонду.

Своєю чергою, голова обласної ради Ірина Вахович зазначила, що додаткові кошти на це поки що передбачать у резервному фонді області. Адже бюджет обласного природоохоронного фонду є обмеженим. Зокрема, у граничному обсязі видатків на 2020 рік за рахунок коштів обласного бюджету враховано прогнозовані надходження до спеціального фонду обласного бюджету в сумі 3 млн 640 тис. гривень, що унеможливлює фінансування всіх природоохоронних заходів, які можуть покращити стан довкілля на території області.

Окрім цього, слід додати, що на виконання Постанови Верховної ради України від 18.09.2019 №103-ІХ «Про проведення парламентських слухань на тему: "Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років"» від обласної державної адміністрації направлено лист Голові комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України з пропозиціями, серед яких винесення на розгляд питання обміління Шацьких озер, розроблення відповідної державної програми та створення на урядовому рівні робочої групи із залученням до її складу спеціалістів від Волинської області у галузі екології, водних ресурсів та представників Шацького національного природного парку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів