Поділитись:

Різдвяний піст: чи можна їсти рибу та як постити дітям

Четвер, 21 листопада 2019, 15:10
Різдвяний піст: чи можна їсти рибу та як постити дітям

Різдвяний піст у 2019 році розпочнеться у середу, 27 листопада, та закінчиться в суботу, 6 січня. Триває він 40 днів. Зимовий піст напередодні Різдва ще називають Пилипівський, тому що починається одразу із святкування дня пам’яті Святого апостола Пилипа. 

Про це у коментарі ІА «Конкурент» розповів голова прес-служби в Волинській єпархії УПЦ Віктор Аніпко. 

«Різдвяний піст завжди починається 28 листопада. Але оскільки 27 припадає на середу, то і постити треба почати саме цього дня. Заговини ж розпочнуться напередодні, у вівторок. Цей піст не рахується строгим, тому можна їсти рибу в усі дні, окрім крім середи та п’ятниці», –  розповідає священник.

Загалом є два пости строгі – Великий і Успенський, та не строгі – Петрів та Різдвяний.

Віктор Аніпко пояснює, що діти також повинні постити. А коли саме дитина повинна почати утримуватися в їжі, залежить від того, як батьки її до цього підготували. Але зазвичай дитина починає постити з 7 років, нехай не на стільки строго, але вона повинна уже знати, що таке піст і навіщо він потрібен.

«Церква вчить в усьому стримуватися. Богові піст не потрібен, він нам потрібен. Наприклад, ми даємо дитині певне завдання, з яким вона впорається для того, щоб навчити її послуху.  Так само і церква хоче, щоб ми через піст очистилися, щоб до церкви прийшли, лаятися перестали, почали робити якісь добрі справи,  проявили милосердя, молилися частіше. Дай, Бог, щоб всі попостилися, та щоб Різдво було святкове і радісне», – каже Віктор Аніпко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
09:14
20 квітня 2024