Поділитись:

Польща втрачає працівників з України

П'ятниця, 22 листопада 2019, 10:11

Українці дедалі менш охоче вибирають Польщу країною трудової міграції.

Нині 53 відсотки громадян України планують повернутися на роботу у країну над Віслою, що на 5 відсотків менше, ніж торік, – інформує Польське радіо. 

Як кажуть експерти, у рейтингу країн, у яких працівники зі сходу хочуть найбільше працювати, Польща поступилася місцем Німеччині. Із їхніх слів, головна причина – фінансова, тобто те, що за Одрою можна заробити більше, ніж над Віслою.

Сьогодні в Європі Німеччина є одним з головних конкурентів для Польщі у боротьбі за працівників зі Сходу. Але експерти заспокоюють, що полякам не слід боятися масового відтоку українців з Польщі, навіть попри те, що Німеччина з 2020 року буде вводити нову міграційну політику, що лібералізує доступ до їхнього ринку праці.

Анджей Кубісяк з Польського економічного інституту вважає, що «поріг входу» на німецький ринок праці для українців залишатиметься високим – є більший мовний бар’єр, ніж у випадку Польщі, а крім того, Німеччина шукає насамперед кваліфікованих працівників, тоді як ті, хто має нижчі компетенції, приїжджають до Польщі.

Однак експерти погоджуються, що імміграційний потенціал з України поволі починає вичерпуватися і наступного року ця тенденція почне посилюватися. Вони переконані, що Польща повинна боротися за працівників з України, тобто опрацювати відповідну міграційну політику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів