Поділитись:

Біля Одеси перекинулося судно з нафтою, є загроза екологічної катастрофи

Субота, 23 листопада 2019, 01:42

Через шторм біля Одеси перекинувся молдовський танкер "Делфі".

У п'ятницю, 22 листопада, пресслужба Державної прикордонної служби України (ДПСУ) повідомила, що залишається загроза екологічного лиха. "Екіпаж евакуювали, та ситуація з судном залишається актуальною, адже є загроза, що пошкодження його стихією спричинить екологічну катастрофу", – йдеться в повідомленні відомства.

Наразі вміст нафтопродуктів в районі аварії танкера "Делфі" перевищує норму у 53 рази. Про це повідомив у Facebook виконувач обов'язків голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов, пише ВВС.

"Проведено відбір проб вод на місці знаходження підтопленого танкера. Встановлено перевищення по вмісту у воді нафтопродуктів у 53 рази на місці аварії", – повідомив пан Фірсов.

За його словами, державні інспектори зараз проводять "повторний відбір проб у зв'язку з появою плям маслянистого складу".

"Представники Державної екологічної інспекції відповідно до закону і процедур розрахують шкоду, завдану довкіллю, з подальшим зверненням з претензією щодо відшкодування завданих збитків", – пообіцяв Фірсов.

Що сталося з танкером?

Вранці через шторм біля Одеси сів на мілину молдовський танкер "Делфі". Пізніше він перекинувся на бік.

Очільник Одеської ОДА Максим Куций написав у Facebook, що всі троє членів екіпажу – громадяни України, а "на борту танкера немає вантажу, який би загрожував екологічній ситуації Одещини".

Також на танкері закінчилося паливо і є проблеми з електрикою.

За словами Максима Куцого, спочатку екіпаж відмовлявся евакуюватися, бо не було згоди судновласника, а з самим судновласником було неможливо зв'язатися.

Лише приблизно о 14:30 водолази евакуювали трьох членів екіпажу танкеру "Делфі".

"Аварійно-рятувальна операція завершена. Водолазам вдалося евакуювати всіх трьох членів екіпажу", – повідомив очільник Одеської ОДА Максим Куций.

За його словами, моряків відправили до лікарень. Всі вони є громадянами України. Як повідомляє видання Думская, троє евакуйованих – це капітан, матрос та механік судна.

Зірвало з якоря?

За даними медіа, танкер "Делфі" перебував у акваторії порту Південний, що за 30 км на схід від Одеси, однак у четвер ввечері шторм зірвав його з якоря й відніс на захід.

Раніше одеський "7 канал" повідомляв, що на його борту могли бути до 15 людей. Ця інформація не підтвердилася.

А сайт "Думская" писав про спроби приватного буксира "Австралія" підійти до "Делфі", які, втім, були марними через високі хвилі (понад 2 метри).

ДСНС попереджає про шторм на узбережжі Чорного моря в районі Одесі – пориви вітру сягають 25-28 метрів за секунду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
15:41
21 березня 2024
12:51
20 березня 2024
19 березня 2024
18 березня 2024
15 березня 2024