Поділитись:

Коли лучанам треба повіряти лічильники води

Вівторок, 26 листопада 2019, 11:34
Коли лучанам треба повіряти лічильники води

Відповідно до встановлених норм законодавства, споживачі повинні здійснювати повірку побутових приладів обліку після отримання повідомлення від підприємства-надавача послуг.

Про це повідомили у пресслужбі "Луцькводоканалу". 

У зв’язку із суперечливою інформацією щодо повірки квартирних лічильників, які є власністю фізичних осіб, Держспоживслужба надала роз’яснення щодо процедури повірки усіх лічильників, які використовуються в побуті. Роз’яснення викликано тим, що сьогодні чимало споживачів комунальних послуг піддаються певним маніпуляціям з боку окремих приватних підприємств та бізнесменів, які розповідають про необхідність здійснення повірки лічильників, аргументуючи це ризиком переведення на встановлені норми споживання, або ж суттєвим зростанням оплати. 

Насправді ж законодавство України визначило чіткі механізми і терміни здійснення повірки лічильників. Відмінність полягає лише у тому, за чиї кошти буде здійснено повірку та хто має забезпечувати цю послугу. Згідно із встановленими вимогами про необхідність повірки лічильників споживача зобов’язане повідомити підприємство-надавач послуг. Відповідне повідомлення надається споживачу із вказаним терміном, протягом якого необхідно здійснити повірку. В іншому випадку інформація про те, що споживачу загрожує переведення на встановлені норми споживання комунальних послуг не відповідає дійсності. 

До прикладу, згідно із законодавством, повірка індивідуальних лічильників води здійснюється за кошти мешканця, але забезпечується підприємством-надавачем послуг, тобто водоканалом. Отже, водоканал надсилає повідомлення, зазначає термін повірки та забезпечує цю повірку, яку споживач зобов’язаний оплатити згідно виставленого рахунку. 

До відома, лічильники води та теплові лічильники необхідно повіряти раз на чотири роки. Однак споживачам не потрібно хвилюватися, коли саме необхідно здійснити повірку, про це завчасно повідомить підприємство-надавач послуг. 

Відповідно до закону про метрологію, повірка законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, проводиться:

  • науковими метрологічними центрами, які мають міжнародно визнані калібрувальні та вимірювальні можливості за відповідними видами та підвидами вимірювань, та/або із застосуванням національних еталонів. 
  • науковими метрологічними центрами, метрологічними центрами та повірочними лабораторіями, уповноваженими на проведення повірки відповідних засобів.

Іноді люди порівнюють повірку газових та електричних лічильників із повіркою лічильників води. Насправді ж сама процедура повірки є аналогічною, однак суттєва відмінність полягає у тому, що витрати на повірку газових та електричних лічильників включено в тариф на ці послуги, а повірка лічильників води тарифом не передбачена.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 листопада 2023
28 листопада 2023
05 вересня 2023
20 квітня 2023
18 квітня 2023
25 березня 2023
27 грудня 2022
16:08
26 грудня 2022
06 жовтня 2022
15:51
09 вересня 2022