Поділитись:

Секс-робот замість партнера: яке сексуальне майбутнє чекає на людство

Субота, 30 листопада 2019, 01:42
Секс-робот замість партнера: яке сексуальне майбутнє чекає на людство

Індустрія секс-іграшок – одна з найбільш швидкозростаючих у світі. За прогнозами, до 2023 року обсяг цього ринку досягне 35,5 мільярда доларів. У 2017-му в індустрії відбулася революція – компанія RealBotix розробила першого секс-робота з технологією штучного інтелекту. Він міг рухати обличчям, відповідати на питання та запамʼятовувати елементарну інформацію. Сучасні секс-роботи непогано розмовляють, правдоподібно стогнуть та памʼятають усі вподобання своїх власників. theБабель розповідає, як ринок прийшов до цього та чому «розумні» секс-іграшки загрожують людству.

Метт МакМаллен – скульптор та успішний американський бізнесмен. У 1997 році у своєму гаражі він створив компанію Abyss Creations. Понад 20 років вона виробляє Realdoll (секс-ляльок) і Realbotix (секс-роботів) – найбільш дорогих «ляльок любові» в світі. За версією журналу Vanity Fair, Abyss Creations – це Rolls-Royse у світі секс-ляльок.

Секс-робот замість партнера: яке сексуальне майбутнє чекає на людство 

Realdoll роблять вручну з високоякісного силікону. Покупці можуть «зібрати» ляльку самі: на вибір доступні 11 різних типів тіла, 31 тип обличчя, шість кольорів шкіри, більш ніж 30 видів і кольорів сосків та 11 типів вагіни (можна замовити та змінювати їх). Макіяж, веснянки, пірсинг і волосся на тілі теж додаються за бажанням. Обличчя стандартних ляльок кріпляться на магніті, тому легко замінні. Також доступне замовлення додаткових сексуальних установок – функції «глибокого горла» та піхви, що автоматично зволожується.

Крім того, Realdoll можуть зробити ляльку – героїню мультфільму, ляльок з нестандартним тоном шкіри, очима тварин, вухами ельфа, обличчям диявола та іклами. Якщо коротко – втілити будь-яку фантазію. Навіть ляльку-знаменитість чи ляльку – колишню дівчину, але тільки з письмового дозволу живого прототипа та його згоди зняти мірки. Якщо отримати згоду неможливо, компанія за фотографіями допомагає клієнту підібрати схожий типаж зі стандартних моделей.

Ціни на такі ляльки стартують від чотирьох тисяч доларів за найбільш «стандартну» модель і доходять до десятків тисяч залежно від додаткових опцій.

Також компанія виготовляє ляльок-чоловіків і ляльок транссексуалів. Але поки попит на них невеликий, жінки купують лише 10% ляльок.

Краще з цим товаром справи йдуть у Sinthetics – молодої компанії з Каліфорнії.

Головний винахід компанії Sinthetics – секс-іграшка в формі ноги.

На найпопулярнішому розділі сайту про ляльок-чоловіків клієнтам пропонують на вибір ляльок різних кольорів шкіри та комплекції. Їм також можна вибрати рівень волосатості, розмір і форму статевого члена.

Творці Sinthetics – сімейна пара, дружина спілкується з клієнтами, дізнається їхні потреби, а чоловік розробляє «манекени» – так вони називають свою продукцію. Слово «ляльки» в Sinthetics не люблять і вважають «манекени» творами мистецтва, а своїх клієнтів – колекціонерами. Компанія стала відомою завдяки винаходу унікальної секс-іграшки у формі ноги – «ваджанкла» (vajankle) . У Sinthetics кажуть, що замовляючи манекен, люди просять зробити його трохи недосконалим – саме це додає схожості з реальною людиною.

У 2017 році RealBotix розробила першого секс-робота з технологією штучного інтелекту й назвала його Гармоні. Сьогодні доступні два види ляльок-роботів: одні стогнуть від дотиків і рухів, а інші є повністю інтерактивними, вони говорять, памʼятають вас і ваші уподобання.

«Привіт, мене звуть Гармоні. Моє головне завдання – бути ідеальною компаньйонкою», – говорить увімкнена лялька.

Гармоні позиціонують як ляльку-партнера. «Ми сподіваємося створити щось, що вабить на емоційному та інтелектуальному рівні, не лише на фізичному», –пояснює МакМаллен. У його компанії говорять, що їхнє завдання – забезпечити повноцінний звʼязок між людиною і роботом. Поки в ляльки рухаються тільки голова та обличчя. Штучний інтелект налаштовує власник – він створює персонаж і контролює його.

Більшість клієнтів таких компаній – люди середнього віку та старші. Деякі втратили когось із подружжя і не можуть почати ходити на побачення. Інші можуть бути з особливостями, інвалідністю чи бояться спілкуватися з жінками.

У Abyss Creations кажуть, що ляльок також використовують психіатри в терапевтичних сеансах. Батьки замовляють їх для своїх дорослих дітей з аутичним спектром. І, звичайно, серед клієнтів є просто багаті знуджені чоловіки.

Попит на такі розваги породжує пропозицію. Наприклад, у Торонто зʼявився бордель із секс-ляльками. Заклад працює за записом і пропонує клієнтам провести до півтори години з будь-якою лялькою. Пів години сеансу зі звичайною лялькою коштують 80 доларів, а з лялькою-роботом – 100. Власник розповідає, що одні клієнти приходять з цікавості, інші – через почуття невпевненості поряд з реальною секс-працівницею. Іноді приходять пари, щоб спробувати секс утрьох, не відчуваючи ревнощів. «Усі відвідувачі шукають розуміння», – каже підприємець.

Також секс-ляльки – непоганий варіант для людей із незвичайними сексуальними вподобаннями, пише Vox. Наприклад, для тих, хто любить насильство в сексі, але боїться завдати шкоди партнерам.

Ми сподіваємося створити щось, що вабить на емоційному та інтелектуальному рівні, не лише на фізичному.

Як будь-яка нова сфера, секс-роботи викликають багато страхів і побоювань. Головний аргумент проти використання штучного інтелекту в секс-іграшках – є ризик, що вони замінять «нормальний» секс і люди перестануть будувати стосунки один з одним. Але найближчим часом людству це не загрожує. The Wired пише, що люди, яких могли зацікавити секс-ляльки, уже ними користуються, і значно більше їх не стане.

Ще один ризик – можливі кібератаки, витік конфіденційної інформації та перепрограмування роботів. Справді, як і будь-який електронний пристрій, секс-робота можна зламати. Але поки вони можуть запамʼятовувати тільки елементарну інформацію, яку власник запрограмує в робота сам. Колумністка Bloomberg, математик і вчена Кеті ОʼНіл допускає, що теоретично робота можна перепрограмувати так, щоб він заподіяв шкоду хазяїнові. Але за статистикою, стверджує вона, вірогідність стати жертвою чоловіка-ґвалтівника набагато вища. «Якщо роботи справді зможуть зрозуміти жіночу анатомію – можливо, варто ризикнути».

Ще одна претензія до секс-роботів у тому, що вони можуть зміцнити гендерні стереотипи: у більшості з них великі груди, маленька талія і кругла дупка. Дослідження показали, що таке зображення жінок у засобах масової інформації сприяє сексуальним домаганням і зростанню насильства щодо жінок . У Abyss Creations виправдовуються – вони лише задовольняють запит аудиторії, яка сама вибирає зовнішній вигляд і параметри ляльок.

Крім того, вчені-феміністки стурбовані тим, що засилля секс-роботів може призвести до зростання агресії в чоловіків. Ті нібито можуть звикнути до безвідмовності своїх «партнерок» і на будь-яку незгоду реагуватимуть негативно. Чи так це насправді – поки невідомо.

Тим часом, люди все частіше говорять про захист «прав роботів». Наприклад, у 2017 році Саудівська Аравія стала першою країною, яка надала роботу громадянство. Незабаром після цього Європейський парламент запропонував створити категорію «електронних особистостей» для забезпечення прав найбільш просунутих систем штучного інтелекту. Це дозволяє корпораціям-виробникам користуватися деякими з «батьківських» прав, які є в людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів