Поділитись:

Міненерговугілля прокоментувало нарахування населенню боргу за газ

Середа, 15 червня 2016, 13:05
Міненерговугілля прокоментувало нарахування населенню боргу за газ

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України відповіло на звернення Волиньради щодо неправомірного нарахування населенню боргу за газ.

Про це повідомляє прес-служба Волинської обалсної ради.

Кабінет Міністрів України постановою від 29 квітня вніс зміни до норм споживання та встановив, що з 6 травня 2015 року норма споживання природного газу на 1 людину на місяць становила:

  • З метри кубічні за наявності плити газової та централізованого гарячого водопостачання;
  • 4,5 метри кубічні за наявності плити газової у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача;
  • 9 метрів кубічних за наявності плити газової та водонагрівача.

Вищий адміністративний суд України постанову Кабміну визнав незаконною та нечинною. При цьому ні Кодексом газотранспортної системи, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, ні Кодексом газорозподільних систем не передбачено здійснення постачальниками природного газу відповідних перерахунків обсягів спожитого природного газу та процедури зведення балансів минулих періодів. Така процедура не може бути передбачена чинним законодавством.

Також, повідомляють у Міненерговугілля, перерахунок вартості природного газу, пов'язаного із здійсненням перерахунку обсягів спожитого природного газу у період дії скасованої постанови та виставлення побутовим споживачам природного газу додаткових рахунків (подвійної оплати), є незаконним та призведе до порушення прав побутових споживачів природного газу, зростання соціальної напруги у суспільстві, неузгодженості дій між Оператором газотранспортної системи, Операторами газорозподільної системи та постачальниками природного газу.

26 квітня 2016 року своїм листом НКРЕКП рекомендувала постачальникам природного газу утриматись від незаконних дій, пов'язаних із виставленням побутовим споживачам рахунків, в яких зазначається донарахування обсягів спожитого природного газу минулих періодів, у зв'язку із скасуванням постанови Кабміну.

До того ж постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня затверджено нові норми споживання природного газу населенням у випадку відсутності газових лічильників:

  • 4,4 м3 за наявності плити газової та централізованого гарячого водопостачання;
  • 7,1 м3 за наявності плити газової у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача;
  • 14 м3 за наявності плити газової та водонагрівача.

Зазначені норми діють із 1 лютого 2016 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
22 березня 2024
07 березня 2024
04 березня 2024
12 лютого 2024
13:15
25 січня 2024
12 січня 2024
08 січня 2024