Поділитись:

Лучанам розкажуть про останніх українців Польщі

Середа, 04 грудня 2019, 08:47

Книгарня «Є», видавництво Discursus та Міжнародний літературний фестиваль Фронтера запрошують на презентацію книжки художнього репортажу Олега Криштопи «Останні українці Польщі», яка відбудеться 7 грудня о 17:00.

У суботу до Луцька приїздить репортажист Олег Криштопа – автор багатьох робіт, зокрема й нової книги «Останні українці Польщі». Це художні репортажі про українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини.

Готуючи книгу, автор проїхав Польщею, щоби поспілкуватися з українцями, для яких Україна є більш уявною, ніж реальною, є радше краєм спогадів, аніж намірів. У книжці «Останні українці Польщі» вони розповідають про те, чого зазнали під час переселення, як берегли свою ідентичність у чужій країні, яким було і є ставлення до них поляків.

«У мене в репортажі є три покоління: люди, які ще пам’ятають депортацію, є діти, які народилися вже після переселення, і є навіть третє покоління – діти дітей, уже з іншим ставленням до цих травм ХХ століття», – розповідав Олег Криштопа журналістам.

Репортажист розповість про те, як українцям вдалося зберегти свою ідентичність й культуру, й чому під час примусового виселення так і не вдалося «розв’язати українське питання». Також Олег Криштопа поділиться враженнями від спілкування з різними поколіннями, їх ставлення до ситуації в Україні та сучасних заробітчан.

Книжку «Останні українці Польщі» ілюструють світлини фотографині Христини Бурдим, що з’явились під час експедиції Польщею.

Модеруватиме презентацію проректорка з науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та роботи зі студентами Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Анна Данильчук.

Лучан запрошують на розмову 7 грудня о 17:00 годині у книгарню «Є» (вул Л.Українки, 30).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів