Поділитись:

Волинським громадам втричі зменшили субвенцію на соцеконом

Четвер, 05 грудня 2019, 11:12

Уряд утричі зменшив субвенцію на соцекономрозвиток. Тобто громадам розподілили 790 мільйонів гривень із запланованих 2,5 мільярдів.

Асоціація міст України наполягає на розподілі громадам усього обсягу цієї субвенції, як заплановано у Держбюджеті-2019. В Асоціації наголошують, що внесення таких змін наприкінці бюджетного року є неприпустим, – зазначили в пресслужбі. 

4 грудня на засіданні уряду внесли зміни щодо розподілу субвенції між місцевими бюджетами на соціально-економічний розвиток та зменшили на 1,7 млрд гривень її
загальний обсяг. Тобто громадам розподілили 790 мільйонів із запланованих 2,5 млрд гривень.

Крім того, вивели значну кількість об’єктів соціально значення та бюджетів органів місцевого самоврядування. Так, вивели 50 % бюджетів ОМС, із яких більшість – ОТГ. Окрім того, для більшості органів місцевого самоврядування значно зменшили обсяги субвенції, в окремих випадках – до 2-3 тисяч гривень.

Якщо говорити про громади Волині, то Любомльська ОТГ, а саме місто Любомль, мала б отримати майже 12 мільйонів 816 тисяч гривень, а їй перепаде лише близько 4 мільйонів 29 тисяч. Бюджет Горохівського району для Берестечка чекав понад мільйон 364 тисячі, але не матиме ані гривні, так само районний бюджет Рожищенського району замість обіцяних більше 10 мільйонів 326 тисяч для міста Рожище отримає нуль, а бюджет Камінь-Каширського району, який чекав на понад 11 мільйонів 18 тисяч для райцентру, зможе розраховувати лише на трохи більше ніж мільйон 325 тисяч.

Внесення таких змін наприкінці бюджетного року АМУ вважає неприпустим. Адже, очікуючи фінансування, громади відповідно до розподілу коштів цієї субвенції вже виконали певний обсяг робіт, однак не можуть за них розрахуватися. Це – невеликі за вартістю, але вкрай важливі для громад проєкти: будівництво та ремонт шкіл і дитячих садків, ремонт та благоустрій вулиць, влаштування водогонів, насосних станцій та систем очищення води, обладнання медичних амбулаторій, центрів адмінпослуг, будинків культури.

Асоціація міст України висловлює занепокоєння щодо такого рішення уряду і наполягає на розблокуванні решти 1,7 млрд грн коштів субвенції.  Та нагадують, що кошти на соцеконом, розподілені розпорядженням Кабінету Міністрів, блокує вже чотири місяці.

Голова АМУ Віталій Кличко неодноразово звертався до прем’єр-міністра України Олексія Гончарука з проханням перерахувати кошти субвенції громадам, адже вони передбачені у Держбюджеті-2019. Також це питання піднімали у листопаді на зустрічі Правління АМУ з прем’єр-міністром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів