Поділитись:

В Україні здорожчала автоцивілка: чого чекати далі

Понеділок, 09 грудня 2019, 13:35

В Україні здорожчали поліси ОСАГО (автоцивілка).

Згідно з даними Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), за підсумками 9 місяців 2019 року середня ціна поліса ОСАЦВ зросла на 7 %, з 567 грн торік до 608 грн зараз. У той же час середня виплата із автоцивілки за 9 місяців 2019 року, порівняно з таким же періодом минулого року, зросла на 17 %: з 25 тис. грн. до 29, 4 тис. грн, – інформує UBR.

Автоцивілка є обов'язковим видом страхування. Клієнт може регулювати вартість поліса лише шляхом вибору розміру франшизи, яка варіюється від 0 грн до 2 600 грн. В іншому умови цього виду страхування регулюються законодавством.

Залучити клієнта в таких умовах допомагають додаткові сервіси, як, наприклад, безкоштовні евакуації з місця ДТП (обмежена кількість разів), доставка палива та запасного колеса, послуги техдопомоги, доставки запчастин тощо. 

Чому дорожчає

Страховики здебільшого зміни ціни поліса пов'язують із рішеннями регулятора – Нацкомфінпослуг. Останні оновлення для ринку, які безпосередньо вплинули на ціноутворення, вступили в силу 21 вересня цього року. Тоді Нацкомфінпослуг своїм розпорядженням внесла зміни в принципи ціноутворення поліса автоцивілки. Вартість поліса при цьому зросла в середньому на 10 %.

"Подорожчання, яке було в вересні, відбулося через зміни коефіцієнтів з автоцивілки. Поки ніяких інших підвищень вартості полісів не планується. Якщо говорити про збільшення аварійності взимку, то поки все в межах статистики, ситуація стандартна і нічого екстраординарного не сталося. Зростання кількості ДТП може статися у разі, скажімо, великого снігопаду, але і це не вплине на вартість полісів. Такі випадки не впливають на загальну картину роботи стразового компаній ", – розповів начальник відділу зовнішніх зв'язків "СК № ІНГО Україна" Олександр Мельничук.

Вартість ОСАГО підвищилася на увазі ряду таких змін в нормативній базі:

  • на 30 % збільшилися ліміти відповідальності за полісом ОСЦПВ. Тепер у разі ДТП постраждала сторона отримає максимальне відшкодування збитку за транспортний засіб в сумі 130 тис. грн замість 100 тис. грн, а по життю і здоров'ю – 260 тис. грн замість 200 тис. грн;
  • змінилися принципи визначення території експлуатації авто: тепер ціна залежить від місця проживання автовласника. Раніше коефіцієнт залежав від місця перебування сервісного центру, в якому реєструвався автомобіль;
  • відбулися зміни в структурі розподілу населених пунктів за зонами переважного використання транспортного засобу. Багато населених пунктів, особливо міста-мільйонники, перекочували в зони з більш високою вартістю автоцивілки;
  • введено коефіцієнт, який може підвищувати вартість поліса автоцивілки залежно від показника збитковості діяльності страхової компанії в сегменті ОСАГО.

"Однозначно вплинуло на підвищення вартості ОСАГО переформатування системи бонус-малус (знижка за безаварійне водіння), зменшивши значення максимальної знижки з 20 % до 10 %, і скасування знижки за парк для клієнтів юридичних осіб", – зауважив у розмові директор департаменту прямих продажів СК "Арсенал Страхування" Олексій Алексашин.

Сьогодні на ринку обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності працює 52 компанії і висока конкуренція не дозволяє істотно підвищувати ціни. Але разом з тим, крім рішень регулятора, зростання цін відбувається ще й через підвищення цін на запчастини, ремонт автомобілів. Це ж призводить і до зростання розміру страхових виплат.

"Оскільки автоцивілка є обов'язковим видом страхування, і ціни на нього регулюються державою, то сезонність не впливає на ціну. Аварійність і тяжкість ДТП по страховому портфелю конкретної компанії може впливати на ціну поліса через коефіцієнт збитковості / прибутковості, який використовується для розрахунку ціни поліса", – розповіли в МТСБУ.

Що з КАСКО

У той же час вартість КАСКО (добровільного страхування авто) сформована на ринку з урахуванням конкурентного середовища і може коливатися залежно від збитковості портфеля в тій чи іншій компанії. Але загалом це показник, що не зазнає істотних змін залежно від сезонності, кажуть страховики.

У компаніях, які є великими гравцями на страховому ринку, тариф КАСКО вже сформований на порівняно однаковому рівні, і конкуренція більше зміщується в бік якості послуг, що надаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів