Поділитись:

Коли в регіонах запрацює якісний мобільний інтернет

Четвер, 12 грудня 2019, 09:00
Коли в регіонах запрацює якісний мобільний інтернет

За даними дослідження Factum Group, ініційованого ІнАУ, 71 % українців користуються інтернетом. Саме мобільним інтернетом користуються трохи менше – 66 % українців. Очікувано, що найбільше інтернет-користувачів саме у великих містах, а значна частина жителів сіл і містечок позбавлена цієї можливості.

Коли в регіонах запрацює якісний мобільний інтернет та що необхідно для цього зробити, розповів заступник Міністра цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест.

Українці тривалий час були позбавлені доступу до швидкісного інтернету – якщо у Європі тендери на 3G відбувалися з початку 2000-х років, то в Україні – лише у 2015 році. 4G в Україні з’явився лише минулого року. З одного боку, це дозволило вітчизняним операторам підготуватися до запуску нової технології і вже за півтора роки забезпечити сучасним інтернетом 60-70 % населення. Однак на цьому зупинятися зарано.

Як працює мобільний зв’язок?

Мобільний зв’язок працює завдяки використанню радіочастотного спектру, який має характеристики, що залежать від частоти. Умовно спектр ділять на 2 типи частот:

  • низькі діапазони, у яких радіус дії однієї базової станції становить 2.8-3.4 км;
  • високі діапазони, які використовують для передачі великих обсягів даних, однак радіус дії яких значно менше - 1.2-1.7 км. 

В Україні для мобільного інтернету були виділені лише високі частоти через те, що єдиний доступний низькочастотний діапазон 900 МГц надто подрібнений і не придатний для сучасних технологій. Третину цього діапазону займають спецкористувачі – переважно військова авіація, близько 60 % спектру, що залишився, зосереджено в руках одного гравця, що не дає іншим операторам можливості надавати мобільний інтернет і підтримувати послуги голосового зв’язку. Окрім того, один з операторів працює у діапазоні, який не передбачений для роботи в Європі міжнародними стандартами. Тобто для поширення мобільного інтернету є низка викликів. 

Кроки до якісного інтернету: реорганізація спектру та недорогі ліцензії 

По-перше, потрібно реорганізувати спектр 900 МГц: кожен оператор замість великої кількості маленьких шматків спектру має отримати 1-2 неперервних, розмір яких дозволить забезпечувати як мобільний інтернет, так і голосовий зв’язок. При цьому одній із компаній доведеться стати донором частот, дещо зменшивши свою частку ресурсу.

По-друге, видати мобільним операторам технологічно нейтральні ліцензії, відповідно до яких можна використовувати як 2G, так і 4G. Ліцензії будуть технологічно нейтральними, тобто компанії самі зможуть обирати з-поміж технологій мобільного зв'язку – 2G, 4G, надалі 5G. При видачі нових ліцензій необхідно пріоритезувати не надходження до бюджету, а зобов’язання щодо розвитку мереж. Необхідний розмір інвестицій кожна із компаній оцінює приблизно у 3-4 млрд грн.

По-третє, дозволити гнучке використання спектру. Наразі оператори не можуть передавати іншим права на користування спектром, навіть якщо зменшується кількість абонентів у конкретному регіоні. Окрім того, слід передбачити меншу вартість за користування враженим завадами, неповноцінним спектром, що дозволить його використовувати мобільним операторам.

По-четверте, звільнити зайняту спецкористувачами частину спектру 900 МГц, а також звільнити ще 2 додаткових низькочастотних діапазони - це передбачає і угода про асоціацію з ЄС. І якщо перехід військових на інші частоти може потребувати часу, то провайдери програмної послуги (телебачення), а саме компанії Зеонбуд і Етер, могли б звільнити частоти вже до кінця наступного року.

За 2 роки – якісний мобільний інтернет для 90 % населення

У цьому напрямку вже з липня йде робота, яку започаткував указ Президента “Про деякі заходи з покращення доступу до мобільного Інтернету”. Для його виконання мобільні оператори підписали спільний план дій, відповідно до якого має відбутися реорганізація спектру 900 МГц і вже в березні регулятор видасть операторам ліцензії з 4G. На підтримку цього плану в Маріуполі був підписаний меморандум – для сприяння поширенню мобільного інтернету в регіонах. Мобільні оператори, у випадку погодження Антимонопольним комітетом, вже у грудні мають подати заяви на реорганізацію спектру, в результаті чого покриття очікується на рівні 95 % території.

Попередньо у додатках до плану, підписаного операторами, за 2 роки мобільний інтернет зі швидкістю до 2 Мбіт/с має з’явитися в усіх населених пунктах із населенням понад 2 тис. осіб, а загалом має бути доступний для 90 % населення. Через 6 місяців після того – на усіх міжнародних автошляхах, а ще через півтора роки – на всіх національних.

"Переконаний, що після вивільнення додаткового спектру якісний мобільний зв’язок стане доступним кожному громадянину України". – резюмував Олександр Шелест.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів