Поділитись:

День апостола Андрія Первозванного: традиції та ворожіння

П'ятниця, 13 грудня 2019, 14:00

Щороку 13 грудня українці відзначають свято Андрія Первозванного, або Калиту. Віддавна це не тільки релігійне, а й народне свято – люди вважають, що ніч з 12 на 13 грудня наповнена чарами.

Про це пише Прямий.

У народі день Андрія Первозванного називається Калита. Молодь влаштовує гуляння, а незаміжні дівчата в ніч на свято ворожать на судженого. Церква ж рекомендує на Андрія піти в храм на службу і помолитися. У незаміжніх жінок є шанс в цей день вимолити собі щасливе сімейне життя. За традиціями, в будинку, де з особливим трепетом відзначали День Андрія, очікується хороший урожай.

Традиційні святкування та ворожіння

Увечері 12 грудня юнаки і дівчата приходили в найпросторішу хату села, де до півночі весело проводили час, грали, співали, танцювали.

Потім хлопців виставляли з хати, і дівчата починали ворожіння про свою долю, заміжжя, імені судженого і інших важливих питаннях.

До наших днів збереглося багато різних цікавих ворожінь, але одним з найбільш популярних залишається ворожіння на ім'я судженого. Пропонуємо кілька способів перевірених часом:

  • У ніч на 13 грудня поклади під подушку мішечок з написаними на окремих аркушах паперу чоловічими іменами (11 імен на свій розсуд, можна обрати з друзів-знайомих, а один папірець залиш порожній). Вранці 13 грудня витягни один з листків. Яке ім'я випаде – так і зватимуть майбутнього чоловіка. Якщо дістався порожній папірець, значить ім'я судженого поки залишається таємницею.
  • Вважають, що чоловік, який присниться дівчині в ніч на 13-е грудня, стане її чоловіком. Тому намагайся запам'ятати того, кого побачиш уві сні. А щоб суджений наснився напевно, перед сном обов'язково подумай про дорогу серцю людину.
  • Візьми жменю коноплянаго насіння, вийдті опівночі на вулицю і три рази обійди навколо будинку, розсипаючи насіння і примовляючи: "Я, святий Андрію, конопельки cію! Дай же, Боже, знати, з ким весілля грати". І наречений тобі точно насниться!
  • Кладуть під подушку гребінець, кажучи: "Суджений-ряджений, причеши мені голову". Суджений уві сні і чухає голову.
  • Беруть наперсток солі, наперсток води, змішують і їдять. Лягаючи спати, дівчина каже: "Хто мій суджений, хто мій ряджений, той пити мені дасть". Суджений уві сні і подає пити.
  • Кладуть під подушку чотирьох карткових королів і кажуть: "Хто мій суджений, хто мій ряджений, той приснись уві сні". Суджений сниться уві сні у вигляді якогось короля.
  • Дівчата збираються і виходять на вулицю. Тут кожна питає про ім'я першого зустрівся чоловіка – його ім'я і буде ім'ям судженого.
  • Візьми жменю квасолі. Загадай питання, щоб відповіддю на нього було "Так" або "Ні". Обдумуючи питання, пересипай квасолю з однієї руки в іншу. Тепер, аналогічно до ворожіння на ромашці, перебери квасолю, примовляючи "так" і "ні". На якому слові квасоля закінчиться, така і відповідь.
  • В ніч з 12 на 13 грудня візьми кілька цибулин, на кожній напиши ім'я хлопця і помісти цибулини в воду. Яка цибулина перша проросте, від того і чекай запрошення заміж.

У день святого Андрія забороняється шити, ткати, прясти, виконувати важку домашню роботу. Проте готувати застілля цього дня не тільки не заборонялося, але вважалося обов'язковим атрибутом свята.

Прикмети на Андрія 13 грудня

Якщо до свята Андрія йде сніг, зима буде морозною і холодною.

Холодно, але сонячно – бути хорошому врожаю.

Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде теплою і малосніжною, якщо випаде – холодною і сніжною.

Якщо тиха вода – хороша зима, галаслива – тріщати будуть морози, будуть бурі, хуртовини.

Червоний вогонь в печі – на холоднечу, білий – на відлигу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
15 березня 2024
09 березня 2024
08 березня 2024
07 березня 2024
05 березня 2024
26 лютого 2024
14 лютого 2024
07 лютого 2024
15 листопада 2023