Поділитись:

Розлади сну: симптоми, причини та коли варто починати панікувати

П'ятниця, 13 грудня 2019, 23:14
Розлади сну: симптоми, причини та коли варто починати панікувати

Сон є нашою фундаментальною потребою, а тому необхідно слідкувати за власним режимом, щоб мати повноцінний відпочинок.

Про це написала ексочільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Колишня міністерка також навела процитувала уривок з нового матеріалу про розлади сну в рамках спецпроекту PsycheЯ:

“Я потроху провалююсь в сон, майже засинаю, ось уже на цій межі – і тут мене щось виштовхує на поверхню. Це наче якийсь контроль наді мною, чомусь сам собі не дозволяю заснути. Я можу дуже хотіти спати, бути неймовірно втомленим, розслабленим чи напідпитку, випити снодійне або заспокійливе і відчути їхню дію на собі – але все одно не засну. Мабуть, моя свідомість настільки сильна, що тримає мене в неспанні.

У періоди безсоння я не міг заснути до п’ятої-шостої (інколи – восьмої) ранку, після чого прокидався о 13, 14 або й 15 годині. Так починається зміщення. Це величезний стрес. Усі вже йдуть на обід, повирішували багато справ, а я лише йду до магазину купити щось для сніданку”.

Які бувають розлади:

▪ Сон є нашою фундаментальною потребою. У дорослої здорової людини він має тривати сім-дев’ять годин, а починатися і закінчуватися – в один і той самий час. Дуже часто розлади сну вважають або за неправильну поведінку, або безвідповідальним ставленням до себе і своїх потреб. Інша крайність, у яку дуже легко впасти, – знецінювати сон, вважаючи, що він займає надто багато часу, який можна бути би провести з “більшою користю”, або, навпаки, сприймати його як можливість втекти від реальності та власних проблем.

▪ Серед розладів сну виділяють: інсомнію (безсоння); гіперсомнію (підвищену сонливість), порушення дихання; циркадні (пов’язані зі зміною дня і ночі) порушення ритму сну і неспання; розлади руху; парасомнії (сноходіння, нічні кошмари, сонний параліч).

▪ Медичними причинами таких розладів можуть бути захворювання загального характеру, розлади кровообігу, гормональні перебудови, депресія, зловживання алкоголем. Проте, розлади сну також можуть носити посттравматичний характер і бути наслідком стресу.

Вам потрібно звернути увагу, якщо:

▪ вам важко заснути
▪ ви відчуваєте значну потребу в сні
▪ ви не можете прокинутися вранці
▪ ваш сон нетривалий
▪ ви постійно хочете спати вдень
▪ ви часто прокидаєтеся посеред ночі
▪ у вас яскраві важкі сновидіння
▪ ви почуваєтеся тривожно після пробудження
▪ ви спите довго, але просинаєтеся втомленим/ою
▪ рідні повідомили, що ви маєте апное (хропіння, зупинку дихання) або рухаєтеся під час сну.

"Звернутися по допомогу варто, якщо порушення сну триває один місяць. Не відкладайте – заплануйте візит до сімейного лікаря, аби обговорити цю проблему. За потреби лікар направить вас до фахівця. Якщо останнім часом ви переживали сильний стрес або припускаєте, що розлад сну пов’язаний з психологічними проблемами, звернутися варто до психолога або сомнотерапевта.

Діагностика розладів сну має відбуватися комплексно, у співпраці кількох спеціалістів. Проведення клінічного інтерв’ю допоможе з’ясувати причини порушення сну та що слід лікувати в першу чергу: розлад сну як самостійне захворювання, розлад сну і супутнє захворювання або ж лише супутнє захворювання. За потреби вас мають перенаправити до фахівців з вужчою спеціалізацією", – зазначила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
08 квітня 2024
05 квітня 2024
02 квітня 2024
01 квітня 2024
28 березня 2024
21 березня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024