Поділитись:

Рейтинг губернаторів: Гунчик опустився на чотири позиції, проте "зберіг привабливість"

П'ятниця, 17 червня 2016, 08:07

У першому кварталі минулого року в 15-ти з 23-х мирних регіонів було зафіксовано скорочення промвиробництва порівняно з аналогічним періодом 2014 року.

В 19-ти регіонах знизилися обсяги будівництва. У всіх регіонах спостерігалося глибоке падіння реальних зарплат (на 17-22,6 %), так само як і обороту роздрібної торгівлі в порівнянних цінах (на 10,2-20,7 %), що свідчило про загальне зниження реальних доходів населення, – інформує Depo.ua.

Як зазначає видання, це дозволяло багатьом губернаторам списувати власні провали і прорахунки на гнітючу ситуацію в економіці в цілому.

У першому кварталі 2016 року випуск промислової продукції зріс у 12 з 23 мирних регіонів (на 2,4-14,3 % порівняно з аналогічним періодом попереднього року), а за підсумками січня-квітня – вже в 15 регіонах. Будівництво піднялося в січні-березні в 15 регіонах (на 6,5-110 %), а за підсумками чотирьох місяців – вже в 16 регіонах. Реальні зарплати теж уповільнили падіння і почали переходить в динаміку росту – спочатку в столиці, а за підсумками січня-квітня – уже в трьох регіонах (на 0,5-3,2 %).

У такій ситуації губернатори вже не можуть, як раніше, рівнятися на гірших. Навпаки, саме зараз настав час "питати" з них за відставання областей. Тож якщо раніше низькі місця в рейтингу сигналізували насамперед про те, що ці області мають потребу в підвищеній увазі уряду, то тепер – про необхідність шукати більш адекватних керівників.

Гунчик зберіг привабливість

У рейтингу голів облдержадміністрацій Володимир Гунчик цьогоріч посів четверте місце. До слова, в аналогічному рейтингу минулого року волинський губернатор став лідером.

У нинішньому році за підсумками першого кварталу він – четвертий (35,5 бала). Деякі свої досягнення, як зазначає видання, він "розгубив". Наприклад, у минулому році Волинь увійшла в четвірку регіонів із найкращого динамікою промисловості, а тепер у неї за цим критерієм п'яте місце.Також п'яте місце знизу у Волині за середньомісячною зарплатою штатних працівників.

Але все ж Гунчик має непогані шанси втриматися у верхніх рядках рейтингу. Про це свідчить те, що він зберіг привабливість для інвесторів. У минулому році Волинь увійшла до п'ятірки регіонів із найбільшим обсягом освоєних капітальних інвестицій на душу населення. Загальний обсяг капітальних вестицій в січні-березні склав 1,4 млрд грн, із них найбільше вкладено в торгівлю (головним чином роздрібну) – 487 млн, будівництво – 326 млн, промисловість – 324 млн, сільське господарство – 141 млн грн.

За темпами житлового будівництва Волинь теж в п'ятірці кращих: 75,58 кв. м на тисячу жителів, що в 1,5 рази більше, ніж в першому кварталі 2015 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів