Поділитись:

Пояснили, що відбувається із зарплатою освітян

Понеділок, 16 грудня 2019, 16:34
Пояснили, що відбувається із зарплатою освітян

Збільшення оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти здійснюється поетапно, як це передбачено законодавством.

Про це повідомляє Освіта.ua.

У Міністерстві освіти зазначають, що відповідно до статті 61 Закону України "Про освіту" посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. Посадовий оклад педагогічного працівника кожної наступної кваліфікаційної категорії підвищується не менше ніж на 10 відсотків. Найменший посадовий оклад науково-педагогічного працівника встановлюється на 25 відсотків вище від посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії. Кожний наступний посадовий оклад  науково-педагогічного працівника підвищується не менше ніж на 10 відсотків від попереднього.

Водночас, відповідно до пункту 6 розділу ХІІ Прикінцевих та перехідних положень закону, Кабінету Міністрів доручено забезпечити до 2023 року поетапну реалізацію положення частини другої статті 61 цього Закону, передбачивши при цьому щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб пропорційно розміру збільшення доходів Державного бюджету України порівняно з попереднім роком.

"Збільшення оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти здійснюється поетапно, як це передбачено законом", – наголошують у Міністерстві освіти і науки.

У відомстві зазначають, що впродовж 2017-2018 років Кабінет Міністрів ухвалював рішення щодо збільшення посадових окладів працівників освітньої сфери.

З січня 2019 року підвищення посадових окладів працівників галузі освіти було реалізовано лише за рахунок зростання прожиткового мінімуму для працездатних осіб, від якого залежить розмір посадового окладу працівника першого тарифного розряду і, відповідно, посадових окладів за іншими тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки. Таке зростання протягом 2019 року становить у середньому близько 9 відсотків.

Також з 1 січня 2019 року було передбачено підвищення посадових окладів науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти на 11 відсотків.

Окрім цього, у МОН наголошують, що з 1 вересня 2019 року були підвищені на 10 відсотків посадові оклади інших категорій педагогічних працівників закладів освіти, у тому числі закладів дошкільної, позашкільної, професійної (професійно-технічної) передвищої, вищої освіти та інших установ і закладів, яким не підвищили посадові оклади у 2018 році.

"На сьогодні збільшення оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти здійснюється поетапно, в межах можливості Державного бюджету України, відповідно до статті 61 та пункту 6 розділу ХІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про освіту", –- повідомляють у МОН.

Разом з тим у відомстві повідомили, що наступного року Міністерство освіти і науки та Міністерство фінансів будуть продовжувати реалізацію норм, встановлених законодавством України, щодо підвищення оплати праці педагогічним, науково-педагогічним та науковим працівникам, з урахуванням фінансових можливостей бюджету країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
10:00
14 квітня 2024
09:09
10 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
11 березня 2024
09 березня 2024