Поділитись:

Перевертні у наскельних малюнках: коли люди почали малювати те, чого не існує

Вівторок, 17 грудня 2019, 04:26

На території сучасної Індонезії знайдено найдавніші з відомих зразків образотворчого мистецтва – їм близько 44 тисяч років. Зображення тварин – витончені й реалістичні, а ось із людьми все складніше. Доісторичні художники малювали не звичайних людей, а теріантропів – істот, що мають характерні риси людини й тварин.

Людиноподібні створіння з мордами та хвостами ссавців, рептилій і птахів, які полюють на свиней і буйволів. Саме такі дивовижні зображення побачили дослідники, коли 2017 року зазирнули до печери Ліанг Булу Сіпонг 4 (Leang Bulu’ Sipong 4) на індонезійському острові Сулавесі. Про своє відкриття міжнародна група вчених розповіла 11 грудня 2019 року в журналі Nature, пише WAS.

На 4,5-метровому зображенні темно-червоним пігментом намальовано вісім гуманоїдів, які зі списами й мотузками полюють на шістьох тварин – чотирьох карликових буйволів аноа та двох бородавчастих свиней.

Потрійний рекорд

Проаналізувавши рівень радіоактивних ізотопів в "печерному попкорні", який утворився на скельному живописі, вчені дійшли висновку, що зображенням близько 43 900 років. Наразі це найбільш ранній з відомих прикладів фігуративного мистецтва. До цього найдавнішим вважався червоний диск з Ель-Кастільйо в Іспанії, вік якого оцінювали в 40 800 років.

Крім того, саме тут ми бачимо найдавніші зображення перевертнів. «Вчених давно цікавлять… зображення теріантропів у доісторичному мистецтві, бо вони, як заведено вважати, представляють найдавніші докази нашої здатності уявляти абстрактні сутності, яких не існує у природному світі», –відзначає співавтор статті Адам Брум, археолог з Університету Гріффіта в Брісбені, Австралія. Досі найбільш раннім зображенням теріантропа вважалася 40-тисячолітня статуетка людини з котячою головою, знайдена на території Німеччини.

4,5-метрова картина з Сулавесі показова також тим, що це ще й найбільш давній приклад сторітелінгу. На ній зображена сюжетна сцена, яка розповідає нам про полювання. Раніше першими свідченнями сторітелінгу вважалися печерні малюнки віком 21 тисяча років.

Це відкриття здатне зробити переворот в історії мистецтва. Як вважалося, воно розвивалося поступово: від найбільш ранніх абстрактних форм до фігуративних малюнків 35 тисяч років тому, і нарешті – до складних сцен із зображенням взаємодії багатьох предметів близько 20 тисяч років тому.

«Печерна картина з Ліанг Булу Сіпонг 4 свідчить, що не було поступової еволюції палеолітичного мистецтва від простого до складного близько 35 тисяч років тому»,стверджує співавтор дослідження Максим Ауберт з Університету Гріффіта.

Дослідники відзначають, що на острові Сулавесі вже знайдено більш як 240 печер зі стародавніми малюнками, які ще необхідно датувати. Найцікавіші відкриття – попереду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
26 березня 2024
24 березня 2024
14:35
23 березня 2024
13:20
21 березня 2024
19 березня 2024
18 березня 2024
17 березня 2024
15 березня 2024