Поділитись:

Експерт пояснила, що робити, коли відмовляють у візі

П'ятниця, 17 червня 2016, 17:52

Іноземні посольства часто відмовляють українцям у візах, інколи в абсурдних ситуаціях.

Потерпають навіть ті, у кого бездоганна візова історія. Однак не всі знають, що на відхилену візову заявку можна подати апеляцію й домогтися такої бажаної "наліпки" в паспорті. Як це зробити – розповіла Катерина Кульчицька, аналітика ГО "Європа без бар'єрів", – пише газета "Експрес".

Насамперед аналітик пояснила, якою є процедура подання апеляцій на відмову у видачі візи й чи потрібно за неї платити: "Єдиного уніфікованого правила подачі апеляцій нема. У різних посольствах та консульствах апеляції подають по-різному. Після того як особа отримала паспорт без візи з листом-рішенням про відмову, потрібно подати апеляцію. У консульстві повинні дати посилання на національні закони та процедури, що стосуються права на подання апеляції. Це має бути інформація про те, куди можна подати апеляцію, та часові рамки подання апеляції".

Сама апеляція повинна містити таку інформацію: прізвище, ім'я, дату та місце народження, номер паспорта, дату відмови, адресу, електронну пошту і детальне пояснення, чому, на вашу думку, відмова необгрунтована, інші документи, які підтверджуватимуть вашу аргументацію, що не була подана під час співбесіди. Платити за розгляд апеляції не потрібно. Візовий кодекс не регулює чітко, як багато часу консульство має на розгляд апеляції. Зі слів експерта, це триває місяць.

Катерина Кульчицька продовжує: "У більшості випадків з візовим консулом не зустрічаються. Особа отримує письмове пояснення – це може бути або відмова в задоволенні апеляції, або задоволення апеляції. Відповідь на письмову апеляцію надійте через кілька тижнів. Якщо буде прийнято позитивне рішення про видачу візи, про це ви дізнаєтеся, отримавши паспорт із візової маркою. Якщо у візі відмовлять повторно, вам прийде відповідь посольства на вашу апеляцію. Можливо, у відповідному листі ви зможете дізнатися про справжні причини відмови".

Експерт наголошує: "Якщо особа справді подала якісь фальшиві документи, тоді у видачі візи було відмовлено справедливо. А отже, нема сенсу оскаржувати рішення. Бо це марнування часу, візу особа не отримає. Інша річ, якщо всі документи були бездоганні, а людина дістала відмову – тоді варто подавати апеляцію. Адже мати штамп про відмову у видачі візи в паспорті – це негативна обставина у вашій візовій історії. Тож в іншому консульстві, кули ви звертатиметеся по візу, до вас можуть мати додаткові запитання. Тому раджу набратися терпцю й апелювати".

Надрукувати
мітки:
коментарів