Поділитись:

Знімок тіні чорної діри назвали науковим проривом року

Неділя, 22 грудня 2019, 01:42
Знімок тіні чорної діри назвали науковим проривом року

Журнал Science назвав головні наукові відкриття 2019 року. Головним науковим проривом року став знімок тіні чорної діри, який вдалося отримати міжнародній групі вчених, передає Дзеркало тижня.

"Масивні, іноді розміром з Сонячну систему, чорні діри ховаються у всіх на виду. Їхній вплив на об'єкти, які розташовуються поруч, і гравітаційні хвилі, які утворюються при їхньому зіткненні, показують їхню присутність. Але ніхто ніколи не спостерігав їх безпосередньо – до квітня. Тоді міжнародна команда вчених представила зображення "тіні" чорної діри, на якому видно чорну точку, оточену кільцем з фотонів, які кружляють навколо неї", – йдеться в матеріалі журналу.

Відзначається також, що для астрономів це зображення є "підтвердженням десятиліть теоретичних робіт про езотеричні об'єкти, які вони раніше не бачили".

Читачі журналу назвали головним відкриттям року виявлення останків денисівської людини за межами Денисової печери. Щелепна кістка була знайдена на Тибетському плато ще 40 років тому, але тільки зараз дослідники змогли з'ясувати, що вона належала денисівській людині.

До списку важливих наукових відкриттів року також увійшла реконструкція перших годин після падіння астероїда, який вбив динозаврів. Відзначається, що довгий час було неясно, наскільки швидко померли гігантські ящери та інші 76% представників тваринного світу того часу і наскільки швидко відновилася екосистема. Нові дані допомогли відповісти на це питання.

Читачі журналу також віднесли до важливих наукових відкриттів препарати для лікування лихоманки Ебола, які дають надію хворим людям. До списку проривів року також потрапило досягнення квантової переваги – вчені і Google заявили про те, що їм вдалося за допомогою квантового комп'ютера провести обчислення, на які не здатні звичайні машини.

Крім того, до числа наукових проривів року також віднесли проліт апарату New Horizons повз об'єкт в Поясі Койпера, ліки для лікування муковісцидозу, відкриття причини гострої недостатності харчування у дітей та розробка штучного інтелекту, який перевершує людей в грі в покер.

До наукових розчарувань року журнал відніс лісові пожежі в Амазонії, епідемії кору, які охопили США, Мадагаскар і Україну, зниження чисельності птахів у Північній Америці і небажання політиків з багатьох країн першого світу боротися з глобальним потеплінням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024