Поділитись:

"Треба міняти законодавство", –Імберовський про відмову в реєстрації на вибори

Неділя, 19 червня 2016, 09:10
«Треба міняти законодавство», –Імберовський про відмову в реєстрації на вибори

Центральна виборча комісія прийняла рішення відмовити у реєстрації кандадату у народні депутати у 23-му виборчому окрузі Михайлові Імберовському ("Об'єднання "Самопоміч"). Причиною відмови стало недотримання норми Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо проживання в Україні протягом останніх п'яти років на день проведення виборів.

Як повідомляє Михайло Імберовський у Facebook, з аналогічних підстав у реєстрації відмовили не тільки йому.

Оскільки порядок оскарження рішення ЦВК займе кілька тижнів часу, а до дня виборів лишилось менше місяця, то депутат облради не бачить змісту в судовій тяганині. Однак висловив свою думку щодо чинного законодавства, яке "часто приймається в Україні залежно від політичної доцільності або задля усунення політичних конкурентів.

"Українське законодавство забороняє балотуватись до Верховної Ради тим людям, котрі здійснили разовий виїзд за кордон у приватних справах, перевищивши 90 днів, а в сумі за рік –180 днів, перебування (за виключенням тих, хто поїхав за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування). У ЦВК порахували, що у 2012 році я десь на два тижні перевищив цей термін, коли, залишаючись громадянином України і маючи постійну реєстрацію у Луцьку, періодично виїзжав за кордон по бізнесових і особистих питаннях. Але чи не забули при цьому наші "законники" про мільйони українців, котрі працюють та ведуть бізнес за кордоном та не вважають себе емігрантами? Адже ці люди перебувають далеко від дому не з власної примхи, а тому що, на жаль, були кинуті державою на призволяще", – зазначив Імберовський.

Як повідомив Михайло Імберовський, за даними статистики у 2015 році в Україні кількість працездатного населення становила близько 17,5 млн осіб, а кількість лише трудових мігрантів з України за різними підрахунками становить від 5 до 7 млн осіб.

"Переважна більшість українців за кордоном лишаються свідомими патріотами своєї землі, не втрачають зв'язку з батьківщиною і врешті решт ті кошти, які вони пересилають своїм родинам, працюють на економіку України. Чому ж ця надзвичайно активна, освічена частина українського суспільства апріорі позбавлена права бути представленою в українському парламенті через капкани, наставлені в законодавстві ще злочинною владою Януковича?", – обурився депутат.

Імберовський переконаний, що лише прийняття нового виборчого законодавства, а також грунтовний аналіз і якісно прописані норми щодо проживання і тимчасового виїзду за кордон "має стати альтернативою сучасним правилам гри".

Також Михайло Імберовський додав, що засмучений тим, що ЦВК позбавило його можливості позмагатись за депутатський мандат, але надалі активно продовжить працювати у Волинській обласній раді.

Надрукувати
мітки:
коментарів