Поділитись:

Об’єднання СНУ та ЛНТУ: хто сильніший?

Неділя, 29 грудня 2019, 07:40

Об’єднання СНУ та ЛНТУ: хто сильніший?

Об’єднання Східноєвропейського національного та Луцького національного технічного університетів в один – це кошмарний сон очільника «політеху» Петра Савчука.

«Оптимізація витрат та практичність навчання», які нардеп Ігор Палиця бачить позитивним наслідком такого злиття, для Савчука означатимуть кінець кар’єри ректора.

У 2015-му він, завдяки підтримки Палиці, зміг впевнено перемогти доньку колишнього керівника університету Зоряну Герасимчук на виборах та стати новим очільником вишу. Проте за кілька років Петро Петрович втратив спільну мову з Ігорем Петровичем та своє місце у фракції «УКРОП» в обласній раді й почав дивитися у бік Степана Петровича Івахіва, запропонувавши нардепу стати головою Наглядової ради ЛНТУ.

Ймовірно, що ректор розраховує на підтримку Івахіва під час наступних виборів керівника університету (які відбудуться вже у 2020 році). Можливо, що так і буде.

Проте керівний стільчик під Савчуком може «захитатися», незважаючи на повторну перемогу (якщо вона буде).

Коли вибори очільника СНУ ще тільки майоріли, Петро Савчук невідкрито підтримував тоді ще чинного ректора Ігоря Коцана.

«Я не можу напряму підтримувати Ігоря Ярославовича, але впевнений, що ця людина заслужила вотум довіри!», – розповідав він мені в січні 2019-го.

Проте вотум довіри надали опоненту Коцана Анатолію Цьосю. У своєму першому інтерв’ю в ролі ректора він зазначив, що сьогодні нема жодних проблем, щоб об’єднати два виші в один:

Нам не потрібно робити помилок, відкриваючи спеціальності, які вже існують в сусідньому університеті. Ви не уявляєте, яка з цим може у майбутному може виникнути проблема. В нас вже більше 50% спеціальностей однакові. Тоді скажіть, будь ласка, що заважає об’єднати ЛНТУ та СНУ? З точки зору риторики Міністерства освіти і науки України, нема жодних проблем, щоб об’єднати два виші, оскільки спеціальності фактично ідентичні.

Разом із цим Цьось відразу заперечив своє бажання об’єднати університети:

Ні-ні-ні. Я вважаю, що не треба та говорю про небезпеку. Я прихильник широкого розвитку вищої освіти. Чим більше людей з вищою освітою, тим краще. Оскільки такі люди пройшли хорошу школу комунікації і знань, вони завжди краще себе реалізують. Також, завдяки тому, що в місті два заклади, існує конкуренція, яка є стимулом для розвитку.

Про об’єднання вишів знову заговорили всього лиш через годину після публікації цього матеріалу. Під час прямого ефіру на телеканалі «Аверс» «слово взяв» Ігоря Палиця. Він зазначив, що розчарований тим, що у 2015-му підтримав Петра Савчука та озвучив свої думки, стосовно вищої освіти в області:

Нам треба відходити від фахів, яких не потребує суспільство, від професій, де, отримавши диплом, молодий фахівець не може утримувати сім’ю. Я б бачив на теренах Волині один потужний університет, який об’єднає Східноєвропейський і технічний, оптимізує витрати, зробить практичним навчання, щоб він заробляв як західні університети.

20 грудня у Луцьку побував заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний, який відповідаючи на питання журналістів, розповів, чи варто чекати на об’єднання волинських вишів:

Ні, я думаю, що об’єднання має бути якраз таки результатом змагань на паритетних засадах в рамках тих спеціальностей, які перетинаються. Університет має показати, що він сильніший, а отже і отримає більше підтримки (фінансів – К). Якщо вони будуть на рівні, то це буде ситуація, де сильнішого не виявлено. Але я буду здивований, що в природних спеціальностях для одного університету, він не може виявитися сильнішим. Це було би не нормально, атипово. Я думаю, що у нас таких речей буде менше.

Також він додав, що вірить в об’єднання двох закладів вищої освіти, якщо це очевидно для усіх:

Для вашого регіону немає очевидної ситуації. Об’єднання відбувається в тих умовах, коли є для всіх зрозуміла ситуація. В Запоріжжі було зрозуміло, що Запорізький національний університет набагато сильніший ніж Запорізька інженерна академія. І дискусія була про те, що «Вибачте, ваша перспектива – академії – через рік ось така, а якщо у вас дефіцитний фонд оплати праці вже зараз – то ось така, плачевна». Це стагнація. В Сумах така ж ситуація. Банківська академія опинилася на порозі стагнації і Сумський державний університет очевидно для всіх був сильніший. Тож або ти приєднуєшся до сильнішого, або просто "загинаєшся".

У підсумку, зі слів Стадного, усе вирішуватиме «сила»:

Я вірю в об’єднання, коли це очевидно для всіх. В Луцьку очевидно, який із двох університетів безперспективний?! Ось тому ми ставимо паритетні засади, рівні умови – будь ласка, показуйте, хто сильний і все.

Тож, як бачимо, ймовірність об’єднання волинських університетів таки існує: про це говорить і нардеп від Луцька, і новий очільник СНУ. Одні цього хочуть. Натомість інші – остерігаються. Проте у підсумку, вирішуватиме сила.

«Показуйте і все».

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій.Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів