Поділитись:

Українські полярники показали, яких тварин в Антарктиді найбільше

П'ятниця, 03 січня 2020, 00:30

Українські полярники і полярниці, які перебувають на станції “Академік Вернадський”, у своєму телеграм-каналі розповіли про навколишній тваринний світ.

Про це передає видання "ШоТам".

Науковці пишуть, що у районі їхньої станції, що розташована у відносно теплій частині Антарктики на західному березі Антарктичного півострова, мешкають декілька видів великих ссавців:

  • тюлені Уедделла (найчисельніші),
  • тюлені-крабоїди (зовсім не їдять крабів),
  • морський леопард (їсть пінгвінів),
  • морські слони (ще не було),
  • морські котики (агресивні і смердять),
  • кити горбачи (були влітку),
  • кити мінкі (ще ховаються, але ми їх вже чули).

Зазначається, що всі ці тварини “круті” і симпатичні. Проте найчастіше біля полярників крутяться тюлені Уедделла.

Ці тюлені запримітили собі тиху затоку між островами, що добре промерзає за зиму і там на кризі у вересні-жовтні самиці народжують та вигодовують дитинчат.

Самець участі у вихованні і годуванні не бере взагалі. Вагітні і ті тюлені, що без дитини, дуже флегматичні.

Спатимуть до останнього, хіба якщо стрибатимеш перед носом – відкриють око, ліниво подивляться і далі спати.

Щойно з’являється мале – мами стають агресивні (особливо ті, що молоді), близько не підійдеш – сичать, ричать і лізуть кусатись, причому це в них дуже смішно виходить.

Незважаючи на свою вагу (350-450 кг) вони досить спритні і руку прокусять легко, якщо забаритися і вчасно не піти з її з малюком території.

За два місяці на супер жирному молоці (~40% жиру) мале стає вже зовсім не мале, а здоровий такий бичок розміром лише трошки менше мами.

Тоді вони і роз’єднуються, а своїх дітей народжують на третій рік життя.

Харчуються переважно рибою, але й молюсків їдять, коротше що в морі є на глибині до 600 метрів, те і їдять.

Можуть пірнати на годину-півтори, то ж часу вибрати улюблений харч достатньо.

Цікаво, що тривалість життя Уедделів найменша серед інших тюленів.

За словами полярників, тривалість життя у тюленів маленька через їхню звичку гризти лід, протягом зими вони постійно підточують свої лунки, аби ті не замерзали.

“Тому за 17-20 років зуби у них тютю, ну а що без зубів в дикому тваринному світі робити… Бережіть зуби і чекайти на новий випуск про крабоїдів!”, – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 лютого 2020
22 лютого 2020
18 лютого 2020
17 лютого 2020
14:21
13 лютого 2020
11 лютого 2020
06 лютого 2020
03 лютого 2020
30 січня 2020
29 січня 2020
20 січня 2020
19 січня 2020
17 січня 2020
10 січня 2020
02 січня 2020