Поділитись:

Знайдеться такий університет, який захоче підтримати слабшого

Автор: Петро Савчук |
П'ятниця, 03 січня 2020, 19:40

Про об’єднання двох університетів Луцька не говорив лише лінивий. Ця тема активно обговорюється в освітянській спільноті. Тож висловив свою думку, щодо об’єднання СНУ ім. Лесі Українки та Луцького НТУ ректор технічного університету Петро Савчук.

«Я взагалі не бачу інформаційного приводу, щоб це питання піднімати. Адже приїжджав Єгор Стадний і він чітко відповів вашому виданню. Доцільність об’єднання, або роз’єднання – це не примха чиновників чи бажання олігархів чи інших людей, яким хочеться привернути до себе увагу чи схилити ректорів до незрозумілої співпраці. Це природнє питання. Якщо 2, 3, 4 університети (наприклад як у Тернополі – національні) самодостатні, конкурентні і потужні, то питання щодо об’єднання не може виникати апріорі. Якщо якийсь із університетів в силу певних обставин суттєво послабив свої позиції і колектив (наголошую) бачить, що шлях до його збереження, певної автентичності тих чи інших спеціальностей, є приєднання до когось для підсилення спільного, то  знайдеться такий університет, який захоче слабшого підтримати. Це абсолютно логічно. Мені здається, що всі інші моменти це просто спекуляції, або непрофесійне розуміння реформ, які відбуваються зараз у державі.

Для мене не може бути «кошмарним сном» об’єднання вузів. Навпаки – для Східноєвропейського університету може бути. По потенціалу та інших складових технічний університет має більші можливості для розвитку. І якщо навіть формально було б це об’єднання, то не може бути «кошмарний сон».

Говорячи про «оптимізацію витрат і практичність навчання», це що Ігор Палиця сказав, що це є позитивним наслідком такого злиття, то це також не об’єктивно (коментуючи блог на сторінках Конкурента). Адже які можуть бути оптимізовані витрати, якщо об’єднуються 2 вузи? Гроші ті ж залишаться. Тобто якщо 3+3=6, якщо об’єднати, то те ж 6 і лишиться. Це міністерство виділяє ресурси і якщо залишаться усі спеціальності, які були, то ніякого зменшення фінансування не буде. А якщо не буде зменшення фінансування, то не буде і оптимізації витрат. Оптимізація – це коли підсилюються можливості, а не економляться кошти.

Практичність навчання – так, тоді Східноєвропейський університет буде мати кращі бази практик. У нас виробничі майданчики серйозні. Так, від цього наш дружній виш виграв би, але це не шкідливо, це позитивно було б.

Також мова йшла про те, що мене підтримувала в 2015 році якась політична сила чи особистості. Такого й близько не було тому, що виборчий процес цього не дозволяв (таємне голосування колективу). По-друге, я тоді просто був у групі «Новий Луцьк» в міській раді, то зрозуміло, що симпатія до мене була і я симпатизував тій же політичній силі Ігоря Петровича Палиці. Ніяких інших моментів не могло бути, це була чисто формальна симпатія. А вибори були чесними, незаангажованими і всі це розуміють.

Говорилося про те, що Степан Івахів погодився очолити наглядову раду Луцького НТУ. Це вже наслідки того, що мене поставило перед фактом міністерство, що треба змінювати наглядову раду. Оскільки і в часовому вимірі вона вже потребувала цього давним-давно, це також було технічне питання. А чому Степан Петрович Івахів? Тому, що він погодився. Це не загострювало ситуацію і не давало приводу, що людина з великими статками може керувати університетом. Це не для цього робилося, а для того, щоб підсилити взаємодію із зовнішнім середовищем, бізнесом обох шанованих людей, що Ігоря Петровича, що Степана Петровича. Мені здається, це був мудрий крок з нашого боку, чи мого боку. Я тепер бачу, що це абсолютно так, адже вони в багатьох аспектах сьогодні об’єднали зусилля. А в блозі написано, що це погіршує в університеті чи особистій позиції. Мої особисті позиції це не може погіршувати тому, що вибори, які будуть за пів року, знову буде вирішувати колектив, а не хтось ззовні, чи члени наглядової ради, чи голова наглядової ради, чи міністерство. Слава Богу, законодавство зараз чітко врегулювало ці процедури і ніхто на вибір колективу не вплине.

Ректор СНУ ім. Лесі Українки Анатолій Цьось також мудра людина і розуміє, що об’єднання нашкодить області, а не лише університетам. Один ВНЗ – гуманітарний, він апріорі дотаційний. Ми зараз бачимо, що обласна рада через програму історичних досліджень, те, що стосується ювілею Лесі Українки (видача літератури), безумовно потребує значних коштів і у СНУ їх немає. Тому обласна рада, зрозуміло, буде допомагати. Ми, технічний університет, самодостатні, працюємо з бізнесом, виробництвом, маємо коефіцієнт економічної ефективності (майже 2.0). Це говорить про те, що ми на 100 гривень, які дає держава, заробляємо 200 гривень. За це ми маємо високі рейтингові позиції +23 у ТОП-200 за цей рік завдяки тому, що ми більш ефективні.

Таке приєднання нашкодить і області, і обом університетам, і ніхто, зрозуміло, не хоче погіршувати ситуацію в цьому середовищі.

Тільки університети можуть забезпечити раціональне чи ефективне оновлення регіональних еліт, то навпаки тенденція в державі має бути такою, щоби підсилювати регіональні виші, збільшувати їх кількість.

І вкінці блогу були слова Стадного, що все вирішуватиме сила. Мова йшла не про силу, що десь зовні будуть втручатися, а потужність. Все буде вирішувати наскільки потужний той чи інший університет. Якщо 3-4 в регіоні, чи так як у Луцьку – 2, то нам за це будуть дякувати».

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій охочі виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів