Поділитись:

Луцькі майстри сплели до Різдва сотню запашних оберегів-дідухів

Неділя, 05 січня 2020, 19:09

Сім’я Мацієвських з Луцька понад десять років виготовляє дідухи та іншу різдвяну атрибутику. За три дні до Різдва готові понад 100 оберегів, розповіла кореспондентам Суспільного майстриня Віра Волкова.

Найстарша в родині майстриня – Віра Волкова разом з 6-ти річною онукою Анею в’яжуть стрічки до готових дідухів. Кажуть: кожна травинка чи квітка в сніпку має своє значення. Пшениця, жито, овес, дуже багато льону і лікарські рослинки, пижмо, безсмертник, верес і обов’язково полин. Кожна рослинка несе свій символ. Полин, кажуть, весь негатив пожирає, щоб не було в хаті ніякої біди, зерно – це хліб, достаток. Льон – це багатство.

"Коли мені було 7 років я допомагав збирати трави, плести і щось робити, лише з 9 і 10 років почав допомагав їм плести, складати, перебирати жито і завозити трави. Моя основна робота була складати такі маленькі ангели і складати частини. Ангелочків більше робили осінню, щоб підготувати до зими. А от влітку робили такі молоді трави, не сухоцвіти, а молоді з всяких трав насушених", - розповідає онук Роман Мацієвський. 

Для того, щоб виростити трави та квіти родина обробляє майже гектар поля, розповідає Віра Волкова.

"Працює вся родина. Дід в полі оре, в полі сіє, а вже діти привозять партіями, як достигає, сушимо, і в селі сушимо і тут сушимо, все горище в зерні", - каже майстриня. 

Дідухи, сплетені із власноруч вирощеного різнотрав’я, сім’я Мацієвських планує продати на ринку Луцька. Кажуть, уже багато років там є постійні покупці, які напередодні Різдва купують їх запашні обереги.

 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів