Поділитись:

Міністр економіки пояснив, чому долар падає, а ціни – ні

П'ятниця, 10 січня 2020, 13:33

На певні товари ціни вже падають. До того ж, уповільнюється інфляція, тобто швидкість зростання цін. Крім того, не всі ринки конкурентні, а на монопольних ринках поведінка монополістів може бути такою, що зміни курсу відображаються у більших прибутках, а не менших цінах.

Така відповідь на питання, чому долар падає, а ціни – ні, міністра економіки Тимофія Милованова у фейсбуці. 

Проте, відповідно до оприлюднених даних Державної служби статистики, вперше за роки незалежності України у грудні на споживчому ринку ціни знизились на 0,2 %.

"Звичайно, до місячних даних потрібно ставитися з великою обережністю. Бо це може бути випадковість. І краще дивитись на річні тренди. Однак ці дані цікаві. Зверну увагу на ще один показник Держстату – річна інфляція уповільнилась до 4,1 %. Це нижче від цілі НБУ. Це ще раз підтверджує мою позицію, що я виклав кілька тижнів тому: на сьогодні монетарна політика НБУ зажорстка, потрібна корекція. У бік зменшення облікової ставки. НБУ – повністю незалежна інституція, і ми поважаємо їхні економічні рішення. Але маємо право висловлювати свою позицію. Нижча облікова ставка дозволить позитивно вплинути на розвиток економіки, також позитивно вплине на курс. А це, своєю чергою, позитивно вплине на експортерів та бюджет", – наголосив Милованов. 

Раніше у грудні фіксувалося лише зростання цін, зокрема найнижче зростання становило 0,2 % у 2011-2012 рр.

Як інформує Мінекономіки, нетипове зниження цін у грудні викликане: 

  • суттєвою ревальвацією гривні (лише упродовж грудня середньомісячний обмінний курс гривні до долара США укріпився на 3,1 % (є найбільшим значенням у помісячному вимірі упродовж всього 2019 р.), що створювало дефляційний вплив на внутрішні ціни (знизилися ціни на переважно імпортні товари: фрукти, одяг і взуття, побутову техніку, фармацевтичну продукцію, паливо та мастила, автомобілі та ін.);
  • зниженням ціни на природний газ для потреб населення на 11,2 % (з початку року ціни знизилися на 28,7 %).
  • насичення окремих сегментів продовольчого ринку (розширення пропозиції м’яса та м’ясопродуктів, цукру, олії та ін.) нівелювало зростання цін на ринку молочних продуктів, що дозволило зламати сезонність продовольчого ринку і залишити ціни незмінними у порівняні з попереднім місяцем (за останні два десятиліття у грудні завжди фіксувалося зростання цін на продукти харчування, найменше зростання було у 2011-2012 рр., коли ціни зросли на 0,1 %)

Також повідомляється, що базовий індекс споживчих цін знизився на 0,3 % (у річному розрахунку уповільнив зростання до 3,9 % порівняно з 4,8 % у листопаді); небазовий індекс споживчих цін за розрахунками Мінекономіки знизився на 0,1 % (у річному розрахунку уповільнив зростання до 4,3 % порівняно з 5,6 % у листопаді).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів