Поділитись:

У Ковельському районі в собаки виявили сказ

П'ятниця, 17 січня 2020, 17:50

фото ілюстративне

Минулоріч на Волині лабораторно підтвердили 20 випадків сказу серед тварин, з яких 75 % – домашні тварини.

Про це повідомляє Волинський ОЛЦ МОЗ України.

На Волині щорічно реєструються випадки сказу серед тварин. За даними Держпродспоживслужби, у минулому році на території Волині лабораторно підтверджено 20 випадків сказу серед тварин, з яких 75 % становили домашні тварини. Найбільше хворих тварин реєструвалось у Ківерцівському і Рожищанському районах (по 4 випадки). Вже у 2020 році лабораторно підтверджено сказ собаки у Ковельському районі.

Незадовільне утримання домашніх тварин та відсутність їх щеплень створює небезпеку для людей. На Волині, після 30-ти річної перерви, у 2014 році від сказу померла чотирирічна дитина. Тоді еідеміологічним розслідуванням встановили контакт хлопчика з бродячою собакою, про що не були інформовані батьки.  

Сказ характеризується абсолютною летальністю: щорічно у світі гине від сказу понад 55 тисяч людей. Характерно, що вірус сказу у слині хворої тварини зберігається 1 добу, в замороженому стані – до 75 днів. Вірус чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів та гине при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, дії мильного розчину, 70 % спирту та  5 % спиртового розчину йоду.

Епідеміологи наголошують: людина заражається на сказ під час укусу (чи ослиненні шкіри) хворою твариною. Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу і становить від 90 % (при укусах в обличчя) до 65 % (кисті рук) та до 25 %  (у нижні кінцівки). В середньому, інкубаційний період становить від 2 тижнів до 3 місяців, іноді  – до 1 року і більше.

Зважаючи на ситуацію в Україні та області, епідеміологи лабораторного центру радять при укусах, подряпинах будь-якими тваринами (чи ослиненні шкіри) терміново звернутись до лікувальної установи для надання першої медичної допомоги. А у разі потреби – отримати курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.

Щоб не заразитись на сказ, слід дотримуватись:

  • виконання правил та норм утримання домашніх тварин;
  • щорічного проводення щеплення проти сказу всіх домашніх тварин та сторожових собак;
  • утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами;
  • в разі укусу чи ослинення шкіри – не вбивати здорових на вигляд тварин, а з’ясуати ім’я господаря тварини, його адресу і телефон. Це допоможе уникнути зайвих щеплень, адже за твариною можна буде встановити ветеринарний нагляд;
  • превентивним заходом є місцева обробка рани: місце укусу негайно ретельно промити розчином мила з високим вмістом лугу. Глибокі укушені рани промивають струменем мильної води;
  • після промивання краї рани обробити 70 % спиртом (чи 5 % настоянкою йоду) та накласти стерильну пов’язку;
  • всі собаки, коти та інші тварини, які покусали людей, підлягають негайній доставці в найближчий ветеринарний заклад для огляду і карантину під наглядом фахівців (мінімум 10 днів). 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів