Поділитись:

У суді на Волині знайшли порушення

Понеділок, 20 січня 2020, 15:11
У суді на Волині знайшли порушення

Представники уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області здійснили моніторинговий візит до Іваничівського районного суду Волинської області. І знайшли там чимало порушень.

Про це повідомляє Українське право. 

Суд розташований у двоповерховій будівлі, побудованій у 1975 році. Зі слів адміністрації суду, влітку 2019 року проведений поточний ремонт залу судових засідань.

Приміщення суду – в задовільному стані. Задля доступу до приміщення суду осіб з інвалідністю біля вхідних дверей є належно обладнаний пандус, в зоні досяжності людини в кріслі-візку встановлено кнопку виклику персоналу (охорони). У суді визначено відповідальну особу за доступ до правосуддя та приміщень суду маломобільних груп населення. Для інформування людей з порушенням зору зроблені позначення, які дублюється шрифтом Брайля.

У приміщенні суду в доступних місцях розміщені інформаційні стенди для відвідувачів, на яких розміщена необхідна інформація щодо графіка роботи суду, суддівського корпусу, графік прийому громадян, телефони гарячих ліній органів державної влади, інформація про права та обов’язки учасників судових процесів.

Середньомісячне надходження справ на одного суддю у 2019 році становило 62,36 справ та матеріалів. Всього, з урахуванням залишку на початок звітного періоду, на розгляді в суді у 2019 році перебувало 1485 справи та матеріалів, що на 121 справ та матеріалів більше, ніж в аналогічному періоді 2018 року.

Для відправлення правосуддя у суді є 2 належно обладнані зали судових засідань. Зал для розгляду кримінальних проваджень обладнаний сучасною системою огородження зі скла.

Доступ до лікаря, у разі необхідності, забезпечується винятково викликом екстреної медичної допомоги за телефоном – 103. Належно укомплектовані медичні аптечки знаходяться у службовому кабінеті канцелярії суду.

У приміщеннях суду, задля запобігання пожежній небезпеці, розміщено вогнегасники та встановлено вказівні знаки про їх місце перебування. 

Водночас моніторами виявлено ряд недоліків в роботі суду.

Суддівський корпус, згідно зі штатним розписом, складається з 3 суддів. На час візиту лише один суддя мав повноваження на здійснення судочинства. Дві посади суддів вакантні (одна – з грудня 2015 року, інша – з листопада 2016 року) і наразі не заміщені.

Така ситуація негативно впливає на реалізацію конституційного права громадян на судовий захист, а також на розгляд справ упродовж розумних термінів, що порушує права громадян на справедливе правосуддя, передбачене статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Охорона приміщень суду не забезпечується на належному рівні. Зокрема, на час візиту охорона суду взагалі не здійснювалася.

Незважаючи на те, що біля вхідних дверей встановлено кнопку виклику персоналу (охорони) для маломобільних осіб, на час візиту вона не працювала. Сходи біля центрального входу суду – в аварійному стані.

У приміщенні є чотири туалети, проте жоден з них не обладнаний пристосуваннями для людей з особливими потребами, а також відсутні підйомники та пандуси для переміщення осіб з обмеженими можливостями між поверхами.

В порушення існуючих вимог, у суді відсутнє приміщення для конфіденційного спілкування з адвокатом (кімната для роботи адвоката з обвинуваченим (засудженим), а також приміщення для ознайомлення з матеріалами справи. Для цих цілей у суді на першому поверсі у службовому кабінеті канцелярії суду розміщений стіл.

При огляді конвойного приміщення встановлено, що в фактична площа двох камер становить близько 1,1 кв. м. кожна, при нормі не менш як 4 кв. м на одну особу. У камерах відсутня припливна вентиляція з механічним спонуканням. В дверях та стінах камер відсутні отвори для вентиляції, за винятком одного отвору біля стелі, де розміщується лампа освітлення, чим утруднюється доступ свіжого повітря, що є порушенням чинних державних будівельних норм.

У в приміщенні суду та залах судових засіданні, крім конвойного приміщення, відсутній доступ до питної води.

У суді проводиться кварцування повітря і поверхонь приміщень за допомогою переносного опромінювача «Промінь», проте їх періодичність не відповідає внутрішньому наказу суду. Так, останній запис про квартування в журналі обліку квартувань зроблено за 28.12.2019 року. Зі слів керівника апарату суду, кварцування проводиться щоденно лише коли високий епідемічний поріг.

На території закладу та у приміщенні суду ведеться відеоспостереження. Лише на вхідних дверях до суду є попередження про відеозйомку. Водночас таке попередження відсутнє в місцях знаходження камер, чим порушується ст. 307 Цивільного кодексу та ч.1 ст.6, ч.2 ст.12 Закону України «Про захист персональних даних».

Також, в порушення вимог статті 10 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських та таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, питання заборони катування, жорстокого та нелюдського ставлення не включені до навчальних програм з працівниками апарату суду та не забезпечено їх вивчення.

За результатами моніторингу будуть направлені відповідний звіт із рекомендаціями до територіального управління судової адміністрації області щодо усунення виявлених порушень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
13:36
24 квітня 2024
23 квітня 2024
22 квітня 2024