Поділитись:

На Волині прогнозують ріст захворюваності на кашлюк

Вівторок, 21 січня 2020, 08:20

За даними моніторингу захворюваності на кашлюк фахівці ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» зауважили, що у Волинській області епідемічна ситуація щодо цього захворювання залишається нестійкою.

В 2019 році в області захворіло 50 осіб – це діти до 17 років, найбільше випадків у віковій групі до 4-х років – 74 %, зокрема до 1 року – 30 %. До групи ризику належать діти, котрі відвідують дитячі організовані колективи. Найвища захворюваність реєструвалась у Луцькому, Ківерцівському, Маневицькому, Ковельському районах та містах Луцьку і Нововолинську, – повідомляє Волинський обласний лабораторний центр. 

Періодичне підвищення захворюваності на кашлюк спостерігається через кожні 3-5 років та характерна осінньо-зимова сезонність. За результатами ретроспективного аналізу останній підйом захворюваності в області був у 2016 році. Тому, враховуючи вищезазначене, у Волинській області слід очікувати ріст захворюваності на кашлюк вже цього року. 

Довідково: 

Кашлюк – гостре бактеріальне захворювання з повітряно – краплинним шляхом передачі, що характеризується ураженням органів дихання та супроводжується тяжкими нападами кашлю.

На початку захворювання симптоматика кашлюку схожа на звичайне ГРВІ, пізніше з’являється кашель який поступово посилюється, переходить у конвульсивний (приступи кашлю закінчуються виділенням в’язкого мокротиння, іноді – блюванням). Частота нападів кашлю залежить від важкості захворювання і може складати від 15 до 50 епізодів за добу, переважно в нічний час. Цей період триває 2-8 тижнів і довше. У немовлят приступи часто супроводжуються періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное).

Сприйнятливість до кашлюку загальна і висока. Джерелом збудника інфекції – хворі з клінічно вираженими та стертими формами кашлюку, бактеріоносії. Період заразливості  триває в середньому 4 тижні (може продовжуватись до 6-8 тижнів від початку хвороби). Зараження цією хворобою відбувається при контакті з хворим: при кашлі, чханні і просто розмові з ним. Небезпечне це захворювання виникненням ускладнень, найчастіше реєструється пневмонія. З інших ускладнень спостерігається гострий ларингіт, бронхіоліти, носові кровотечі, зупинка дихання, пупкова, пахова грижа. Рідше виникають конвульсії і ураження головного мозку (енцефалопатія).

Оскільки кашлюк належать до керованих інфекцій, то основним методом запобігання даного захворювання є специфічна профілактика. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Найкращою профілактикою запобігання поширення кашлюку є рання ізоляція хворого аж до повного одужання. 

Оскільки збудник нестійкий в зовнішньому середовищі актуальними є режим провітрювання приміщень, вологе прибирання, знезараження іграшок, посуду, інших предметів спільного вжитку. При виникненні перших ознак захворювання на кашлюк не займайтесь самолікуванням, негайно звертайтесь до дільничого лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів