Поділитись:

Унікальна операція у Любомлі: рятували онкохвору жінку з переломом стегна (фото 18+)

Середа, 22 січня 2020, 08:40

Вперше лікарі-травматологи любомльської лікарні провели операцію жінці, яка мала онкологію з метастазами в кістки та отримала патологічний перелом лівої стегнової кістки зі зміщенням.

Ризики для проведення такої операції були чималі, оскільки 64-річна пацієнтка, жителька одного з сіл Шацького району, мала гіпертонічну хворобу, онкологію стегнової кістки та був ризик кровотечі під час операції, – інформують у КНП  "Любомльське ТМО Любомльської районної ради". 

"У нас був один вихід: оскільки пластину вставити у стегно на зламі кістки було неможливо (цей метод фіксації був протипоказаний), довелося ставити апарат зовнішньої фіксації. Операцію проводили малоінвазивно, чим вдалося уникнути крововтрати. Загалом такі операції мають проводитися за допомогою ортопедичного стола та спеціальної рентгенівської установки – ЕОП (електронно-оптичний перетворювач), яка дає рентгеноскопію в реальному часі, яка робиться безпосередньо в операційній з виведенням зображення на екран. Замість цього користувалися стаціонарним рентгенапаратом, який спеціально привезли в операційну. Це дало можливість двічі зробити знімок під час операції", - розповів Андрій Бондаренко, лікар ортопед-травматолог травматологічного відділення.

Асестував йому при операції завідувач травматологічним відділенням Микола Абрамчук.

"Встановили шість зовнішніх стержнів у стегнову кістку, не зачепивши важливих судин і артерій, фактично довірившись чутливості своїх пальців", – доповнив свого колегу лікар Микола Абрамчук.

Тривала операція півтори години, під час якої лікарі вправили місце перелому та зафіксували його за допомогою апарату зовнішньої фіксації (зовнішніми металевими штирями).
Після операції та курсу антибіотиків жінку через тиждень виписали додому у задовільному стані. На тижні любомльські лікарі зробили ще одну таку операцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів