Поділитись:

Помер волинянин, який лікувався від правця

Середа, 22 січня 2020, 10:45
Помер волинянин, який лікувався від правця

фото ілюстративне

Волинянин, у якого нещодавно виявили правець і ампутували ступню, помер від ускладнень цього захворювання.

Про це повідомляє «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

19 січня 2020 року 43-х річний мешканець Локачинського району, який перебував на лікуванні з діагнозом «Правець», помер від ускладнень даного захворювання. Нагадаємо: причиною захворювання стало інфікування відмороженої ступні та пізнє звернення по медичну допомогу.  Чоловіка госпіталізували в реанімаційне відділення 10 січня. Йому ампутували ступню та ввели протиправцеву сироватку

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі щорічно від правця гине понад 160 тис. людей. Навіть у разі застосування найсучасніших методів лікування правцю у розвинених країнах помирає 30-60 %  госпіталізованих хворих.

Пам’ятайте, що правцем можна інфікуватись:

  • при потраплянні бруду у рану або поріз;
  • будь-яких подряпинах;
  • внаслідок укусів тварин;
  • опіках та обмороженнях;
  • внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини.

Як правило, тільки сильне поранення або відкрита рана на тілі можуть стати сигналом для хворого звернутися до лікаря. Зі звичайними порізами чи з ссадинами мало хто звертається по медичну допомогу. Тому і ризик захворювань вищий серед тих, хто отримує невеликі ранки та порізи. Особливо це стосується дітей, які є дуже активними та часто піддаються травмуванню. В дорослому віці особливо ризикують ті особи, у яких травматичний вид занять: працівники сільського господарства, деревообробних та промислових підприємств, інші. В групі ризику знаходяться усі вікові групи, які не отримали своєчасну вакцинацію та ревакцинацію.

У разі травмування рану необхідно добре промити мильним розчином та без зволікань звернутися по меддопомогу. Обов’язково уточнити свій вакцинальний статус, щоб отримати коректну медичну допомогу.

Профілактика правця може бути як завчасною, так і терміновою. Це якраз той випадок, коли краще заздалегдь перестрахуватися і зробити щеплення.

Профілактичні щеплення проводяться з раннього дитячого віку. Перше щеплення проводиться в 2-місячному віці, друге – в 4 місяці, третє – в 6 місяців. В 18 місяців проводиться ревакцинація. Потім ще в 6 та 16 років. Надалі кожні 10 років необхідно повторно проводити ревакцинацію, щоб отримати стійкий імунітет до небезпечної хвороби.

Лікарі епідеміологи нагадують, що щеплення і дотримання заходів безпеки – це найкращий захист від правця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинянам нагадують про небезпеку правця: як захиститися

 

Надрукувати
мітки:
коментарів