Поділитись:

Вчені показали перший знімок коронавірусу з Китаю

Неділя, 26 січня 2020, 00:30
Вчені показали перший знімок коронавірусу з Китаю

Китайський центр з контролю і профілактики захворювань опублікував фотографію коронавірусу 2019 nCov під мікроскопом.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на  Naked Science.

Як уточнюється в супутній заяві, зображення має допомогти у виявленні патогенних мікроорганізмів і дослідженні структури вірусу.

На знімку можна розглянути шиповидні відростки, що відходять від білкової мембрани і зовнішньої оболонки і формують корону: саме за цією ознакою це сімейство з 39 вірусів отримало свою назву.

Вчені показали перший знімок коронавірусу з Китаю

Вчені з Пекінського університету повідомили, що встановили можливе першоджерело вірусу: згідно з висновками дослідження, 2019 nCov – гібрид вірусу, який трапляється у кажанів, і ще одного вірусу, носієм якого є змії.

Як пояснили фахівці, імовірно, вірус передався одному з жителів міста Ухань. Зазначимо, що інфекція з'явилася у місті в грудні. Мабуть, людина з'їла м'ясо змії, яка заразилася вірусом від кажана, і захворіла сама.

Однак уже сьогодні співробітники Уханьского інституту вірусології спростували, що саме змія передала коронавірус 2019 nCoV людині (серед аргументів - як він зміг прижитися і у холоднокровного, і у теплокровного господаря?). У результаті аналізу вони з'ясували, що РНК 2019 nCoV найближче (збіг – 96%) до відкритого пару років назад вірусу кажанів азіатських подковоносів (Rhinolophus affinis) і схожий (збіг– 79 відсотків) на вірус атипової пневмонії SARS-CoV ( «пурпурна смерть»), який на початку 2000-х зафіксували в провінції Гуандун на півдні КНР. Тоді від нього загинули 813 чоловік. «Зміїне походження» сьогоднішнього вірусу вчені відкинули.

Нагадаємо: в Україні з підозрою на коронавірус госпіталізували трьох осіб. Два випадки захворювання на китайський вірус не підтвердили, ще один – досліджують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ У СПЕЦТЕМІ: Небезпечний вірус із Китаю

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів