Поділитись:

В Україні випустили поштову марку до 200-річчя відкриття Антарктиди

Середа, 29 січня 2020, 02:57

В Україні з'явилася нова антарктична поштова марка – «200 років з часу відкриття Антарктиди». Наразі Україна є членом “елітного клубу”, однією із лише 30 країн, що утримують науково-дослідні станції в Антарктиді.

Про це інформує Національний антарктичний науковий центр на своїй сторінці у Facebook.

Введення в обіг та церемонія спецпогашення нової антарктичної поштової марки відбулися сьогодні, 28 січня 2020 року, в приміщенні Головпоштамту, а вже наприкінці березня марка вирушить на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський».

Поштову марку «200 років з часу відкриття Антарктиди» виготовлено накладом 130 тис примірників. До неї випущено конверт «Перший день», поштову картку та виготовлено спеціальний поштовий штемпель.

На марці зображений субантарктичний пінгвін, а на марковому аркуші також є фото станції «Академік Вернадський». У дизайні використані фото учасників антарктичних експедицій Юрія Шепети та Дениса Пишняка.

Після церемонії спецпогашення пам’ятний конверт із маркою та відбитком спеціального штемпеля було передано керівнику майбутньої 25-ї Української антарктичної експедиції Юрію Отрубі. Він відвезе артефакт на станцію «Академік Вернадський» наприкінці березня, коли разом з командою полярників вирушить туди в річну зимівку.

Українська станція «Академік Вернадський» вже двічі була зображена на поштових марках України:
- 1996 р. – на поштовій марці «Перша українська антарктична експедиція»;
- 2009 р. – на зчіпці з двох марок «Збереження полярних регіонів та льодовиків».

Довідково:

Спецпогашення – це погашення спеціальним поштовим штемпелем поштових конвертів та марок, випущених з нагоди визначних та пам’ятних подій.

Спеціальний поштовий штемпель виготовляється Українським державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта» і використовується лише один день. Відмінністю від поштових штемпелів стандартного зразка є зовнішнє оформлення. Дата, зазначена на поштовому штемпелі, відповідає дню ювілею. На ньому також зазначається назва події і зображується художній малюнок. (За інформацією з сайту «Укрпошти»)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів