Поділитись:

Занедбані пацієнти: онкологи просять волинян попіклуватися про себе

Субота, 01 лютого 2020, 19:31
Занедбані пацієнти: онкологи просять волинян попіклуватися про себе

До волинських онкологів часто звертаються пацієнти на такій стадії, коли медицина вже не може допомогти їм вилікуватися. Найліпше, що зможе зробити, – трішки продовжити життя. Тому профілактичні огляди та турбота про власне здоров’я мають стати обов’язковими у списку справ кожного.

Про це 31 січня під час прес-конференції говорили лікарі Волинського обласного онкологічного диспансеру.

Керівник закладу Юрій Малімон звітує: впродовж минулого року у диспансері лікувалися понад 7 тисяч пацієнтів, понад 38 тисяч людей звернулися у поліклініку, лікарі провели 5500 оперативних втручань, понад 3 тисячі людей отримали хіміотерапії та проведено понад 900 курсів променевої терапії.

Волинь підтримує загальносвітову тенденцію: щорічно приріст діагнозів раку зростає на 2-2,5%.

«Ми пролікували більше пацієнтів, більше пацієнтів звернулося. Щороку відбувається приблизно такий самий приріст. Насторожує ситуація із занедбаністю. На жаль, вона росте загалом по Україні. Тобто пацієнти вчасно не звертаються, дуже часто звертаються пацієнти, коли ми вже не маємо чим допомогти. Або ж коли звертаються, то мова йде не про те, щоб вилікувати пацієнта, а продовжити життя», – зауважує Юрій Малімон.

Лікар-онколог Ігор Чоплак говорить, що понад 56% пацієнтів, які були в відділенні хіміотерапії у минулому році, перебували на четвертій стадії раку. Це довготривале лікування та вартує дорого.

РАК ГРУДЕЙ – ДОМІНУЄ У ЖІНОК. РАК ЛЕГЕНІВ – У ЧОЛОВІКІВ

Лікар-онколог Володимир Федорчук доповнює, що минулого року на Волині діагностовано 300 випадків захворювання на рак молочної залози. Це найпоширеніша онкологія серед жінок. У 1-2 стадіях – 80%, 2-3 стадіях – 20%.

Щодо так званого показника п’ятирічного виживання, на який зважають онкологи, то він становить майже 66%. Для порівняння у Польщі – вище 70%. Волинські онкологи виконали 50% операцій, при яких збережені органи. Тобто, коли не повністю, а частину органів видаляють. Для прикладу, в інституті раку цей показник становить 52%.  

Пацієнтками стають жінки різного віку. Наприклад, найстаршій 88 років. Цікаво, що саме рак молочної залози – це захворювання, де має значення спадковість. Тобто, якщо хтось з родини хворів на рак грудей, то такі жінки із ще більшою увагу мають ставитися до свого тіла.

А загалом лікарі радять щорічно проходити обстеження, обов’язково відвідувати регулярно, не менше, аніж раз на рік, свого гінеколога. Адже, як доповнює лікар Тетяна Ткачук, жіночі захворювання можуть стати на заваді народження дітей.

«Гінекологічні захворювання становлять невелику частину онкологічних захворювань. Їх лише 5, але вони стосуються репродуктивних органів. Відповідно, стосуються як жінки, так і цілої сім’ї, бо можуть стати на дорозі до щасливого майбутнього сім’ї, бо може бути порушена дітородна функція», – говорить медик.

Лікарі акцентують увагу, що значно зросли випадки захворювання меланоми, тобто раку шкіри. Його провокує надмірне перебування на сонці. Серед чоловіків на першому місці перебуває рак легенів. Росте кількість хворих, у яких діагностують рак прямої кишки, гортані.

РАКУ ЧАСТО ПЕРЕДУЄ ФОНОВЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

Керівник мамологічного відділення Віталій Супрунець наводить невтішну статистику: рак стає причиною 15% всіх смертей. Онкозахворюванню, кажуть медики, часто передує фонова хвороба. А попередити сорок зі ста нозологій раку можна за допомогою здорового харчування, активного способу життя, обмеження сонячних ван, куріння та шкідливих умов роботи.

«Із 1 квітня починається реформа на вторинній та третинній ланках. Пріоритетними напрямками стають профілактика та раннє виявлення раку. Пацієнти, які будуть мати направлення сімейного лікаря або лікаря, який їх веде, будуть мати можливість пройти певний пакет інструментальних методів обстеження безплатно. Сюди належать мамографія, гістероскопія, фіброгастроскопія, колоноскопія», – пояснює Віталій Супрунець.

ЖІНКИ НЕ ЗВЕРТАЮТЬСЯ ЧЕРЕЗ НЕОБІЗНАННІСТЬ І СОРОМ

«Кожна 5 жінка з локалізацією раку шийки матки діагностується в занедбаному стані попри те, що це візуальна локалізації і доступна для вчасної діагности. Рак вульви теж має візуальну локалізацію і діагностується до 70% у занедбаному стані. Рак яєчників – до 30-40% у занедбаному стані. Якщо ці жінки будуть звертатися до лікаря (навіть якщо їх нічого не турбує) хоча б раз на рік, то це дасть можливість полікувати їх дешевше, ощадливіше і менш травматично», – розповідає лікар Тетяна Ткачук.

Першою причиною, чому пацієнти не приходять лікарів, – це необізнаність. На другому місці – сором’язливість. Жінки просто не можуть зважитися роздягнутися перед лікарями, хоча це необхідність.

Ознаками, що мають насторожувати жінку, має стати біль, нетипові виділення, порушення циклу, дискомфорт під час статевого життя.

«Буває, була колись жінка у лікаря, він призначив їй свічку, і жінка тої свічкою сама собі щось лікує. Вона не допомагає, а час йде», – констатує медик.

Вона каже, що те, в якому стані приходить пацієнт, не залежить від її місця проживання, освіти, віку. Багато хто підозрює, що має захворювання, але боїться розголосу.

Медики сподіваються, що реформа вторинки, яка запрацює з квітня, стимулюватиме пацієнтів відвідувати лікаря частіше. Хоча акцентують: власна обізнаність і турбота про своє здоров'я мають бути на першому місці. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2023
12 жовтня 2022
21 лютого 2022
20 вересня 2021
28 червня 2021
19 грудня 2020
11 грудня 2020
01 жовтня 2020
14:30
30 вересня 2020
01 червня 2020