Поділитись:

Brexit відбувся остаточно: Британія більше не в ЄС

Субота, 01 лютого 2020, 13:10

Більш ніж через три роки після референдуму 31 січня 2020 року о 23:00 за Грінвічем Велика Британія офіційно залишила Європейський Союз.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Британія була членом ЄС 47 років, але ухвалила рішення про вихід після того, як в червні 2016 року за це проголосували 52 % учасників плебісциту.

Тисячі годин переговорів, зміна прем'єра і дострокові вибори знадобилися королівству для того, щоб уникнути "жорсткого" виходу без жодних домовленостей з ЄС та забезпечити безболісний для економіки та громадян Brexit.

Протягом дня 31 січня європейські лідери висловлювали жаль у зв'язку з втратою Британії та говорили про сподівання на успішне майбутнє для решти членів – 27 держав, що залишилися у складі ЄС. 

Найвпливовіші лідери блоку – канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон – назвали Brexit сумним моментом, переломним для Європи.

У Брюсселі, де розміщені головні інституції ЄС, прапор Британії спустили біля європейських будівель. Union Jack винесли і з "будинку Європи", де регулярно проходять зустрічі голів країн ЄС. На це відповідальним співробітникам знадобилось менше хвилини.

У самій Британії люди, огорнуті символікою своєї країни, виходили на вулиці та збиралися у барах, щоб відзначити цей день. На парламентській площі у Лондоні ввечері зібралися сотні людей, щоб відрахувати останні хвилини до Brexit.  

Утім не всі раділи причині сьогоднішніх "святкувань". Для багатьох британців це був сумний день: 48 % учасників референдуму, нагадаємо, хотіли залишитися з ЄС. У Шотландії, яка голосувала проти Brexit, урядовий будинок підсвітили синім та жовтим – кольорами Євросоюзу, а біля парламенту лунала "Ода радості" – гімн ЄС.

Прем'єр-міністр Борис Джонсон з нагоди Brexit влаштував вечірку на Даунінг-стріт для своїх міністрів та радників, з якими разом працював над Brexit. Він звернувся до нації із заявою, в якій сказав, що завданням уряду та його особистим завданням є об'єднати країну і вести вперед. 

"Найважливіше, що потрібно сказати сьогодні ввечері, це те, що це не кінець, а початок", – зазначив він, назвавши Brexit "світанком нової ери".

З 1 лютого Британія не відчує особливих змін у зв'язку з новим статусом. Адже за домовленістю з ЄС починається перехідний період, протягом якого Британія продовжить застосовувати закони ЄС, але більше не буде представлена ​​в інституціях Євросоюзу.

Перехідний період потрібний для того, аби громадяни і підприємства мали більше часу для адаптації до нових умов, а Лондон та Брюссель могли домовитися про майбутні торговельні відносини. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів