Поділитись:

П’ять років без Кузьми: друзі музиканта діляться спогадами

Неділя, 02 лютого 2020, 14:00
П’ять років без Кузьми: друзі музиканта діляться спогадами

2 лютого минає п’ять років з моменту, коли українці втратили талановитого музиканта Андрія Кузьменка. 

Цього дня у 2015 році Кузьма трагічно загинув у автокатастрофі біля села Лозуватка  Дніпропетровської області, – пишуть Факти. 

Офіційна версія:

2 лютого 2015 року Кузьма після концерту у Кривому Розі поспішав до аеропорту. Вранішня слизька дорога стала для артиста смертельною. Близько 7:00 його джип "Toyota Sequoia" на великій швидкості зіткнувся з молоковозом.

Винних в аварії так і не знайшли, а справу закрили. У МВС сказали, що причина ДТП – перевищення швидкості Андрієм Кузьменком, який не впорався з керуванням на слизькій дорозі.

На місці аварії нібито був ще один свідок – Дмитро Ященко. Він запевняв, що це був не нещасний випадок, а сплановане вбивство. Однак його версія не доведена, оскільки свідок плутався у свідченнях, говорив загальними фразами, а потім вимкнув телефон і більше не співпрацював із слідчими. Відомо, що так званий свідок має кримінальне минуле та дуже переживав за свою безпеку.

У день смерті Кузьми в 23 містах України люди вийшли на акції пам’яті Скрябіна. Зокрема, на Майдані зібралися більше двох тисяч людей, щоб вшанувати його пам’ять. На площах встановлювали портрети Кузьми, запалювали лампадки та приносили квіти. На Майдані в той день оголосили хвилину мовчання, а потім заспівали кілька відомих пісень: "Спи собі сама" і "Мовчати". 

Не стидайся – то твоя земля

 

Андрій Кузьменко був без перебільшення талановитим у всьому. Він займався музикою, продюсуванням, писав авторські тексти та був телеведучим на каналі ICTV.

Кузьма завжди мав, що сказати, і говорив чесно та відверто. Його немає уже п’ять років, але слова музиканта живі й досі:

Я би хотів сказати всім нашим політикам, що я їх просто зневажаю і хочу, щоби вони або їхні потомки обов’язково відчули на своїй шкірі то, що відчувають мами тих пацанів, які не вернулися додому. І просто щоб вони знали, що кров тих хлопців — то є на ваших руках.

П’ять років без Кузьми: друзі музиканта діляться спогадами

Він зневажав ставлення політиків до українського народу і завжди закликав людей бути свідомими того, що коїться у нашій країні:

Я в свої 46 років розумію, що нейтральним бути не можна. Після місяців війни виходить, що є два паралельні світи: в одному йде війна, а в іншому – вона не йде. Причому на території однієї країни.

В одному – гинуть люди, а в другому – абсолютно не поміняли спосіб свого життя: ходять по салонах краси, по дорогих ресторанах, ведуть світські бесіди, витрачають гроші і абсолютно не переймаються ні матеріально, ні духовно за те, що відбувається в нашій країні.

Війна не може бути на якійсь певній частині території, якщо вона заходить, то це біда для всіх. І тому нейтральним бути не можна.

Він любив людей, а про свої концерти говорив таке:

Моє головне джерело енергії – слухачі. Буває, виходиш на сцену зовсім розбитий, з високою температурою, а зал починає тобі підспівувати, причому тексти знає краще від мене, – хворобу як рукою знімає.

Про свою сім’ю він говорив з особливим трепетом:

Мій дім – єдине в світі місце, де мене люблять і чекають, незалежно від того, хто я і скільки заробляю. Я ніколи не зраджу найближчих мені людей.

 

Справжнім друзям не забудь, подзвони

Українська співачка Ольга Лізгунова, яка працювала з Кузьмою в гурті "Скрябін" та "Пающіє труси", згадує музиканта теплими словами і каже, що Андрія дуже бракує:

П’ять років без Кузьми: друзі музиканта діляться спогадами

Я б хотіла знову познайомитися з Кузьмою, як тоді на студії звукозапису Володимира Бебешка.

Ми записували першу пісню для "Пающіх трусів", і в якийсь момент Андрій просто влетів у приміщення. Мені він на той момент здався дуже великим. Я не встигла навіть вдихнути, він сказав: Привіт. Андрій. Готова?

Я відповіла, що готова, і ми одразу почали запис. Шкода, що знову таке не повториться.

Вона зазначила, що Кузьма завжди був справжнім другом для всієї України:

Він ураган, цунамі, квазар. Це – людина-енергія, навколо якої все оберталося, у прямому значенні цього слова. Після його смерті назавжди зник величезний уривок життя. Це неможливо передати.

Відомий продюсер Володимир Бебешко займався гуртом "Скрябін", бо вважав, що Кузьма не грав попсу, а виконував дуже альтернативні панкові речі. Він мав власну естетику і був справжнім: 

 Мені сьогодні не вистачає Кузьми. Без нього в українців почало занепадати почуття гумору, зате з’явився несмак. Та він, мабуть, і не зникав. 

Ігор Кондратюк, який співпрацював з Кузьмою на різних проєктах і був добрим другом музиканта, сказав, що йому не вистачає нових пісень Андрія – іронічних, актуальних, глибоких.

Кузьма і сьогодні був би скептичним щодо нинішньої української політичної еліти, хоча завжди бажав їй удачі в розбудові країни.

Він мав проєвропейську політичну позицію і не уявляв, як Україна може не стати частиною загального цього простору.

Після смерті Кузьми Олександр Пономарьов на кожному концерті співає пісню "Сам собі країна": 

Я дуже багато не встиг йому сказати, бо було замало часу. У мене з Кузьмою є вдосталь тепих історій, починаючи ще з фестивалю Таврійські ігри.

Сьогодні друзі надіслали багато фото з Андрієм – мені його не вистачає. Ми втратили дуже світлу людину.

Українська співачка Ірина Білик каже, що, слухаючи пісню "Старі фотографії", завжди підспівує Кузьмі та згадує дитинство:

Пригадую, як ми дуріли, коли їздили разом на гастролі. Мені дуже шкода всіх нас тому, що ми залишилися без Скрябіна назавжди.

Після себе Кузьма залишив не тільки музичний спадок, а й радіо S.R.A.K.A. 

Радіо Скрябіна звучить і досі – 20 серпня 2015 року радіоведучі Юлія Карпова і Дмитро Єгоров пропрацювали 65 годин без зупинки і встановили світовий рекорд найдовшого безперервного радіоефіру.

П’ять років без Кузьми: друзі музиканта діляться спогадами

"Я скучила, як пес. Мені бракує саме друга, бо я ніколи не була його фанатом, ніколи не називала його Кузьмою, а завжди Андрій.

Номер телефону довго не видаляла, аж поки одного дня не прийшло сповіщення Андрій приєднався до Viber. Я спочатку похолола, потім зрозуміла, що номер належить уже комусь іншому, що мій абонент слухавку вже не підніме.

Бережу всі наші листування і СМС, але перечитувати не наважуюсь ось уже п’ять років", – настальгує Юлія Карпова.

Українська співачка Марія Бурмака познайомилася з Кузьмою, коли він брав участь у Червоній Руті в Запоріжжі і називав себе Андрій Кіл: 

Тоді він співав пісню, яка так і залишились однією з моіх улюблених На даху добре. З ним і тоді було дуже смішно спілкуватись.

Пам’ятаю, він ледь не відразу спитав: "А що там в тебе з зубами?" В мене очі стали як дві тарілки, а Кузьма відповів, що вчиться на дантиста, – згадує народна артистка.

(НЕ) Кінець фільму

Кузьми немає п’ять років, за цей час в Україні багато чого змінилося, але пам’ять про музиканта не згасає у серцях його друзів та прихильників.

31 жовтня 2015 року п’ятий президент України Петро Порошенко вручив сім’ї лідера гурту "Скрябін" Андрія Кузьменка орден "За заслуги" I ступеня.

Зірку пам’яті на честь українського музиканта та композитора Кузьми Скрябіна відкрили 1 серпня 2019 року на Площі зірок біля ТРЦ Gulliver у Києві.

Своєю чергою Київська міська рада присвоїла скверу на вулиці Василя Порика між будинками 7-9 у Подільському районі ім’я українського співака Кузьми Скрябіна. 

У 2016 році на території "Сіті Парку" в Луцьку встановили перший в Україні пам'ятник Кузьмі Скрябіну. Концепція пам'ятника була затверджена мамою музиканта. Автором пам'ятника став київський скульптор Тарас Цюпа.  Згодом Кузьму увіковічнили і в передмісті Києва.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  

Надрукувати
мітки:
коментарів