Поділитись:

Всесвітній день водно-болотних угідь: що відомо про Черемське болото на Волині (фото)

Неділя, 02 лютого 2020, 23:15

2 лютого увесь світ відзначає Всесвітній день водно-болотних угідь. Цього року його святкують під девізом: Водно-болотні угіддя та біорізноманіття – що підкреслює важливість водно-болотних угідь і  його біорізноманіття.

Про це повідомляє преслужба Волинського ОУЛМГ.

Рішення відзначати цей день прийняте з нагоди ухвалення Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів («Рамсарської конвенції») 2 лютого 1971 року в іранському місті Рамсар, на березі Каспійського моря «Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення головним чином як середовища існування водоплавних птахів».

З 1997 року людство відзначає цю дату з метою привернути увагу всієї світової спільноти до проблем водно-болотних угідь та необхідності їх охорони. Такої великої уваги вони потребують через надзвичайно важливу роль у екосистемі всієї нашої планети. 

До Конвенції приєдналися вже 171 країн світу, на території яких розташовано 2300 водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею 249 579 562 гектарів, серед яких і Україна, де мережа водно-болотних угідь міжнародного значення нараховує 50 територій.

29 листопада 2016 р. Секретаріат конвенції повідомив офіційним листом Черемський природний заповідник про надання водно-болотному угіддю “Черемське болото” міжнародного значення за номером 2272, що підтверджує сертифікат.

Черемське розташоване у центрі межиріччя Прип’яті, Стоходу і Стиру в межах Волинської області в  північній частині Маневицького району. Тому і відіграє важливу роль у підтриманні гідрологічного режиму великого регіону у північній та центральній частинках Західного Полісся. Виступає своєрідним регіональним стабілізатором гідрологічного режиму, зокрема і підземних водних горизонтів, необхідному для функціонування водних, болотних, лісових і лучних екосистем.

Це одне з найбільших і найкраще збережених боліт Українського Полісся і Європи. Основою водно-болотного угіддя є долина прадавнього озера, яка заросла сфагново-осоковою рослинністю і являє собою рідкісний підтип боліт – еумезотрофне болото та торфовище з прилеглими заболоченими лісами. Глибина залягання торфових відкладів сягає понад 10 м. На території болота розташовані два озера: Черемське та Редичі.

Черемське болото поглинає вуглекислий газ і продукує кисень, таким чином допомагає у боротьбі з негативними змінами клімату. Водно-болотна рослинність накопичує важкі метали, пестициди та інші токсичні речовини, очищуючи воду. Основна екологічна роль болота має  значення, як місце перебування водоплавних птахів, тварин та флори. 

На території водно-болотного угіддя «Черемське болото» є 16 видів фауни занесених до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (видра річкова, норка європейська, бобер європейський, чернь білоока, очеретянка прудка, деркач, тритон гребенястий, кумка звичайна, сінниця Едіп, п’явка медична та інші), із Європейського червоного списку відмічено 14 видів фауни (деркач, вовчок ліщиновий, вовк, видра річкова та інші).

Найбільш цінними є зникаючі види та глобально вразливі у світовому масштабі (деркач, баранець великий, вечірниця мала, норка європейська). З рідкісних видів фауни трапляються глушець, журавель сірий, пугач, сова бородата.

На території угіддя зростає понад 800 видів вищих судинних рослин. Тут зосереджено 25 % рідкісних, зникаючих видів рослин Українського Полісся. Серед них 3 види рослин, які занесені до Європейського червоного списку (глід український, смілка литовська, козельці українські), 6 видів рослин до Додатку I Бернської конвенції (альдрованда пухирчаста, зозулині черевички справжні, жировик Лезеля, сон широколистий, льонолисник безприквітковий, дикран зелений).

У 2020 році Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під девізом: Водно-болотні угіддя та біорізноманіття – що підкреслює важливість водно-болотних угідь і  його біорізноманіття.

Водно-болотні угіддя належать до найбільш продуктивним екосистем світу. Вони є осередками біологічного різноманіття, джерелами води та первинної продуктивності, від яких залежить існування незліченних видів рослин і тварин. Вони підтримують високі концентрації численних видів птахів, ссавців, плазунів, земноводних, риб і безхребетних. Водно-болотні угіддя також є важливими сховищами генетичного матеріалу рослин.

Основним завданням Черемського природного заповідника є охорона та збереження природного стану водно-болотного угіддя, тому що воно багате на біорізноманіття.

До Черемського заповідника часто навідуються з науковими експедиціями та просто на екскурсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів