Поділитись:

«Гряде Апокаліпсис!» «Гола правда» про коронавірус

Середа, 05 лютого 2020, 14:00

Гряде Апокаліпсис! Цивілізацію буде винищено!

Кричать люди, згадуючи страшнючу пожежу в Австралії, і натовпи іноземних інвесторів, які хлинули в Україну, після виступу Зеленського у Давосі.

І це ще не все з чим блискуче зайшов 2020 рік на нашу планету.

Новий коронавірус з Китаю продовжує розривати рейтинги у новинних стрічках по всьому світу. Щодня ми чуємо зі ЗМІ про все нові і нові країни, у яких виявляють захворювання.

Чи є нам чого боятись тут, в Україні, за 10 тисяч кілометрів від епіцентру лиха?

Почнемо з початку.

Таємничий вірус вперше було зафіксовано ще 12 грудня у місті Ухань. Але за кращими традиціями тоталітарних країн – у все завжди добре. Пригадаймо хоча би трагедію на Чорнобилі та інформаційну політику совєтів тоді.

Тож міжнародна спільнота почала бити на сполох лише за місяць, коли 13 січня стало відомо, що недуга вже поширилася за межі Китаю, разом із пасажирами, які покидали кордони ураженої епідемією країни.

Спочатку у Китаї говорили, що вірус передається від тварин. Згодом встановили, що його природним «резервуаром» є кажани, суп з яких є вкрай популярною традиційною стравою в Ухані.

Зараз найшвидші темпи поширення: від людини до людини. Дослідники з Імперського коледжу Лондона кажуть, що кожен пацієнт заражає двох-трьох інших.

Я не завалюватиму вас цифрами про кількість уражених та померлих, адже на час написання блогу ця цифра точно зміниться і врешті ви однозначно зможете це прочитати у якійсь мільйонній новині про коронавірус в інтернеті.

Як рятують ситуацію?

Шаленючими темпами за 48 годин у Китаї звели ізоляційну лікарню на 1000 хворих на недугу. Ясна річ, що якась там лікарня, – це не Шулявський міст – вершина архітекторської думки, але темпи навіть для супертехнологічного Китаю вражаючі.

Декілька днів тому група дослідників з Гонконгу віднайшли вакцину. Проте спершу її тестуватимуть впродовж декількох місяців на тваринах. До випробувань на людях можна буде перейти у кращому разі у 2021 році, і лише потім почати її масове використання.

Зі слів наших співвітчизників з Китаю, декілька міст наразі повністю закрили на карантин. Ба більше, вночі міста поливають дезінфікуючими засобами із гелікоптерів.

Страшне! Домашні улюбленці лучан заражені коронавірусом!

Цими заголовками рясніли деякі луцькі ЗМІ.  Але справа в тім, що «корона» – це цілий рід надпотужних вірусів, які розмножуються в цитоплазмі інфікованих клітин, щеплень від яких поки немає. І у луцьких цуциків теж може бути «корона», але не така, як у Китаї.

А взагалі чому саме коронавірус?

Не тому, що інфіковані люди починають співати пісні Філіпа Кіркорова, а тому що мембрана вірусів покрита шипами, що й нагадує корону.

Але є люди, поширення вірусу для яких приносить позитивні бенефіти. І я говорю не лише про виробників захисних масок.

Впізнаванність бренду мексиканського пива «Корона» злетіла до небес. У період від 18 до 26 січня кількість пошукових запитів «корона пиво вірус» зросла на 2 300%. Люди думали, що спалах коронавірусу у Китаї пов'язаний з пивом...

І звісно, користувачі мереж не могли пройти повз, не додавши пару ноток тролінгу до ситуації яка склалась.

І переходимо до важливих питань:

Чи можна забирати посилки з Aliexpress?

Якщо посилки пересилаються впродовж декількох тижнів, (а з посилками з Китаю саме так) і якщо вона не містить рідини, яка може бути зараженою, то звісно що можна.

Схожі за походженням коронавіруси виживали  на пластикових поверхнях не більше 4 діб, і це ж не радіація.

Тим паче, поштові сервіси повідомили, що додатково дезінфікуватимуть посилки, але це радше для заспокоєння.

Проте 30 січня AliExpress призупинив доставку товарів. Повідомлення з проханням скасувати замовлення почали приходити покупцям з України. «Дорогі друзі, через епідемію товар не може бути доставлений. Будь ласка, скасуйте ваше замовлення. Ми постараємося повернути гроші якомога швидше », – йдеться в повідомленні.

Чи купувати банани?

Так, на них можуть кілька діб бути віріони, але у випадку, якщо вони туди потрапили разом із лайном хворих людей чи тварин-носіїв. Лайном, тобто екскрементами, а не тим лайном, яким українофоби поливають дівчат-волонтерок, які зійшли з автобуса через російський серіал, вимикати який, на їх прохання, водій відмовився.

Як спілкуватись з людьми, які приїхали з Хайнаню?

Острів Хайнань – найпівнічніші простори КНР і віднедавна один з попсових туристичних напрямів сезону.

Людей, які прилітають, перевіряють, але таке поняття, як інкубаційний період, ніхто не відміняв, і за наявних симптомів будьте свідомі, одягніть маску та зверніться обов’язково до лікаря.

Як відбувається перевірка?

Спочатку пацієнта перевірять на грип. Якщо виявиться, що наявні симптоми викликав не грип, хворого перевіряють на інші віруси, в тому числі вже відомі коронавіруси. Якщо й тут збігів не знайдуть, тоді можна підозрювати, що людина хвора на новий коронавірус.

Якщо в Україні буде хворий з підозрами на новий вірус, то у нього буде зібрано матеріал для лабораторного дослідження, а зразок буде відправлено до лабораторії ВООЗ у Лондоні, яка має необхідна тест-системи.

У Києві уже на даний момент підтвердили випадок зараження коронавірусом. Втім, як з'ясувалось згодом, це не був не китайський вірус.

Чи готова Україна до напливу вірусу?

Зараз в Україні існує 750 відділень інтенсивної терапії на 5 581 ліжко, які готові прийняти пацієнтів з новим коронавірусом,  каже, що оцінка матеріально-технічної бази лікарень ще в процесі і необхідні матеріали будуть докуповуватись.

Детальніше про це можна почитати у хорошій статті Укр правди. Лінк я лишу у описі.

Чи є нам чого панікувати?

Так, можна з легкістю заразитися, перебуваючи в Азії, та «перевезти» вірус літаком додому. Тому очевидно, що з найближчими поїздками до Китаю таки треба на час «зав’язати».

На сьогоднішній день уханський вірус небезпеки для жителів України не несе.

Тому, передусім, зберігаймо спокій. Так, поширення раніше невідомого штаму справді бентежить, але міжнародна спільнота робить все можливе, щоби оперативно протидіяти вірусу. Ми вже знаємо про нього досить багато.

Я не боюся коронавірусу. Тому що розумію: ймовірність заразитися ним вкрай мала. Смертність у разі зараження від нього всього 3% і вона теж невелика.

Імовірність потрапити в аварію на машині або бути збитим, переходячи дорогу – набагато вища. Більше того, за минулий рік в Україні 150 тисяч пацієнтів захворіли кором, при цьому 16 осіб, на жаль, загинули.

Тому, не розводьмо паніки, миймо руки, вакцинуймо дітей та себе і будьмо свідомими!

 

Надрукувати
мітки:
коментарів