Поділитись:

Еко-іграшки для дітей: з турботою про екологію*

Вівторок, 04 лютого 2020, 23:06

З кожним роком проблеми екології, сортування сміття, усвідомленого споживання та захисту довкілля звучать частіше та голосніше.

Батьки віддають перевагу не лише безпечним товарам, а також замислюються щодо екологічності. Виробники ж наслідують тенденції та випускають дитячі товари з переробленого пластику та інших екоматеріалів. Більшість звичних пластмасових іграшок зроблені з продуктів нафтопереробки та лишають високий вуглецевий слід (Carbon Footprint). Цей показник об'єднує викиди під час виробництва і транспортування, а також непрямі джерела забруднення, викликані видобутком нафти або природного газу, необхідних для створення пластику. Чим він більший, тим сильніший удар завдається екологічній безпеці планети. Використання еко-іграшок для дітей дозволить мінімізувати відходи та негативну дію на клімат.

Якими бувають еко-іграшки

  • Дерев'яні еко-іграшки

Українські бренди Quokka, Cubika використовують якісні зразки деревини (буку, ясеню, платану) з чистих регіонів Карпат. При фарбуванні застосовується безпечна фарба на водній основі. Еко-іграшки з дерева виготовляються переважно вручну.

В дерев'яних eco-friendly конструкторах Mr. Playwood (Україна) не використовується клей. Виготовляються вони методом лазерного різання. Механічні моделі збираються воєдино завдяки точному дизайну. Дитина побачить, як за допомогою 4-ланкового механізму слон крокує столом та ворушить вухами. Складе диво інженерної думки – Тауерський міст, оживить єдинорога, відчує себе ученим з реалістичним мікроскопом та заглибиться в конструкцію рушниці. Еко-іграшки продаються в яскравій recycle-упаковці.

У багатьох брендах представлені дерев'яні еко-іграшки: класична Дженга Hasbro, настільна гра Janod «Акробати», бізі-куб Little Panda і так далі.

  • Гіпсові

Маленьке сімейне підприємство в Луцьку створює унікальні дитячі еко-іграшки Wise Elk з натурального гіпсу. Копії архітектурних споруд збираються по цеглинці. Німецька церква, автентичний китайський або ірландський будиночок, замок, середньовічна фортеця припадуть до душі не лише дітям, але і дорослим. Ці еко-іграшки стали переможцями GALA Awards (Австралія) в 2018 році.

  • Бамбукові

Бамбук – це швидко поновлюваний та природоощадний ресурс. Застосовується для виготовлення пірамідок, сортерів, кубиків, пальчикових ігор, конструкторів та фігурок. Використовується такими брендами як Hape (Німеччина) та PlanToys (Таїланд). А бамбукове волокно служить гіпоалергенним органічним наповнювачем для м'яких екоіграшок.

  • З біо-пластику

Більшість звичних пластмасових іграшок зроблені з продуктів нафтопереробки та лишають високий вуглецевий слід (Carbon Footprint). Цей показник об'єднує викиди під час виробництва і транспортування, а також непрямі джерела забруднення, викликані видобутком нафти або природного газу, необхідних для створення пластику. Чим він більший, тим сильніший удар завдається екологічній безпеці планети. Використання еко-іграшок для дітей дозволить мінімізувати відходи та негативну дію на клімат.

Щоб повною мірою усвідомити, якими просунутими та високотехнологічними бувають сучасні еко-іграшки, відмітимо бренд Bioserie (США). В якості сировини використовується біорозкладний та біосумісний матеріал – полілактід, а також натуральні добавки та органічні барвники. Продукція не містить нафтопродуктів, канцерогенів, нейротоксинів, пестицидів або інших небезпечних інгредієнтів. Тобто нешкідлива для людини, тварин або екосистеми. У світі росте популярність матеріалів на основі рису або кукурудзи, з яких роблять пакувальні коробки та ігрові набори. Як, наприклад, гризунці та Головоломки Haре. 

  • З переробленої пластмаси

Як старе стає новим. Еко-іграшки Green Toys™ (США) складаються з 100% вторинної сировини, що переробляється. Не містять BPA, фталатів або полівінілхлориду. Упаковування також придатна для повторного використання, а друк виконується за допомогою соєвого чорнила. Компанія Battat (Канада/КНР) вирішила відмовитися від упаковування, яка лишає істотний екологічний слід, але не несе ніякій функції, окрім естетичної. Виробник продовжує розвивати лінію упаковування з переробленої сировини, пропонує сумки або контейнери для зберігання багаторазового використання. Головний принцип компанії в тому, щоб створювати для кожної іграшки максимально довгий шлях існування. Адже якісні та довговічні вироби прослужать декільком поколінням. І коли кожен усередині сім'ї перестане гратися з ними, їх легко передавати далі. Віддавати родичам, другу, на благодійність, в дитячий садок, притулок або комісійку. Або скористатися сайтом по обміну речами. Такі значні, на перший погляд зусилля, в майбутньому допоможуть мінімізувати кількість сміття.

  • Картонні

Колекції розвивальних екоіграшок Dodo, пазлів Puzzlika та Djeco з пресованого картону тренують уяву та дрібну моторику. А мама може бути упевнена у безпеці для малюків та екології.

Еко-іграшки для малюків

  • З каучуку (каучуковий латекс або гума)

Французький бренд Hevea робить еко-іграшки і товари для малюків з соку каучуконосної рослини – Бразильської Гевеї. Натуральний матеріал безпечний, не містить компонентів тваринного походження (vegan) та природно розкладається в довкіллі. Переробляється і повторно використовується для нової продукції. Завдяки пружності та м'якості застосовується з народження в якості пустушок та прорізувачів.

  • З тканини (бавовна, льон)

Зростання попиту на ексклюзивність та екологічність впливає на розвиток індустрії хендмейд. Тканинні еко-іграшки, автентичні мотанки, що нагадують про дитинство наших бабусь, несуть в собі щось більше, ніж розважальну функцію. Зроблені з душею і турботою про дітей, негласно піклуються і про природу. Бренди Chicco, Tiny Love, Fisher-Price також пропонують бавовняні комфортери для новонароджених.

7 порад розумного споживання

  • Утриматися від спонтанних покупок. Допомагають заздалегідь складені списки, які з часом діти пишуть самостійно.
  • Подовжувати життя іграшки: продавати, дарувати, жертвувати таким, хто потребує.
  • Ознайомитися з правилами сортування іграшкового сміття, обирати екосумісні матеріали.
  • За можливості відмовитися від виробів на батарейках (чи використовувати акумулятори). Світлодіодні елементи здатні мінімізувати енергоспоживання, не містять важких металів (ртуті, свинцю, кадмію).
  • Звертати увагу на маркування: BPA-free – не містить бісфенолу А; PVC-free – виготовлено без полівінілхлориду; PET, PEHD, PEL, PP-пластик – підлягає переробці; PVC і PS-пластик – небезпечний та не переробляється.
  • Усвідомлене споживання та мінімалізм означає купувати менше, але ідеальної якості. Іграшки-хвилинки на зразок повітряних кульок, мильних бульбашок, наклейок, м'ячиків цікаві не більше пари годин, а потім губляться або забуваються. Але розкладатися в природі вони будуть сотні років.
  • Обирати місцевих виробників, зменшуючи транспортний слід.

Шлях екологічності не з найпростіших і формувати нові звички в сім'ях та суспільстві складно. Але мета статті – показати, що у батьків є вибір. А значить, у природи є на один шанс більше.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів