Поділитись:

Реалії з фільму "Паразити": як молоді корейці живуть у підвалах

Середа, 05 лютого 2020, 03:26
Реалії з фільму

Фільм "Паразити", якій переміг на торішньому Каннському кінофестивалі й отримав шість номінацій на цьогорічний "Оскар", розповідає історію бідної південнокорейської родини, яка мешкає у крихітному темному напівпідвальному приміщенні, та заможної сім'ї, яка живе у гламурному будинку в Сеулі.

І хоча фільм є художнім, зображене у ньому житло бідняків – цілком реальне. Його називають "банджиха", і тисячі людей живуть у таких помешканнях у столиці Південної Кореї Сеулі.

Кореспондентка Корейської служби ВВС Джулі Йон зустрілася з деякими з них, щоб дізнатися, як їм живеться у таких квартирах.

У квартирі О Ке Хеола майже немає сонячного світла.

Його там так мало, що не виживають навіть кактуси.

Реалії з фільму

З вулиці можна зазирнути до його квартири через вікно, а підлітки час від часу курять біля його квартири або плюють на землю.

Влітку він страждає від нестерпної вологості й бореться з повсюдною цвіллю.

У крихітній ванній кімнаті, піднятій на пів метра вище підлоги, немає раковини. Стеля там настільки низька, що господарю доводиться стояти з широко розставленими ногами, щоб не битися об неї головою.

"Коли я вперше сюди переїхав, у мене були синці від ударів гомілками об сходинки та подряпини на руках від бетонних стін", – згадує 31-річний О, який працює у сфері логістики.

Реалії з фільму

Але зараз він каже, що звик до цього.

"Паразити", зняті легендарним режисером Пон Чжун Хо, – це заплутана історія про багатих і бідних.

Діаметральні протилежності між двома сім'ями – заможними Паками та бідними Кімами – зображені у їхньому житлі. Одні живуть у блискучому маєтку на пагорбах над Сеулом, а другі – у занедбаному напівпідвалі.

Однак у реальному Сеулі у так званих банджиха живуть тисячі молодих людей, які наполегливо працюють і сподіваються на краще майбутнє.

Реалії з фільму

Реалії з фільму

Банджиха – це не просто примха сеульської архітектури, а продукт історії. Ці крихітні помешкання почали з'являтися кілька десятиліть тому, під час конфлікту між Північною та Південною Кореєю.

У 1968 році північнокорейські командос проникли до Сеула з метою убити президента Південної Кореї Пак Чон Хі.

Реалії з фільму

Спробі замаху перешкодили, але напруга між двома Кореями посилилася. Того ж року Північна Корея також атакувала і захопила шпигунське судно ВМС США, USS Pueblo.

Озброєні північнокорейські агенти проникли до Південної Кореї, де відбулась низка терактів.

Побоюючись ескалації, у 1970 році уряд Південної Кореї оновив свої будівельні норми, вимагаючи, щоб усі нові малоповерхові багатоквартирні будинки мали підвали, які б слугували бункерами у випадку надзвичайних ситуацій у країні.

Спочатку оренда таких приміщень була незаконною. Але під час житлової кризи 1980-х, коли у столиці не вистачало житла, уряд мусив легалізувати ці підвали для проживання.

Реалії з фільму

У 2018 році ООН зазначила, що попри те, що Південна Корея посідає 11 місце за розміром економіки у світі, відсутність доступного житла у країні є істотною перешкодою – особливо для молоді та бідніших людей.

Для людей, молодших за 35 років, співвідношення орендної плати та доходу протягом останнього десятиліття залишалося на рівні близько 50%.

Тож напівпідвальні квартири стали доступною відповіддю на зростаючі ціни на житло. Щомісячна орендна плата становить близько 540 тис. корейських вон (близько 453 доларів США), в той час як середня зарплата для молодих людей до 30 років – близько 2 млн вон (1679 доларів).

Однак, деякі мешканці банджиха намагаються подолати соціальну стигму. Не всі.

Реалії з фільму

"Ви знаєте, я справді не проти своєї квартири, – каже О. – Я обрав це місце, щоб заощадити гроші, і завдяки цьому я багато заощаджую. Але я помітив, що люди продовжують мене жаліти".

"У Кореї люди вважають, що важливо мати гарну машину чи будинок. Я думаю, що банджиха символізує бідність. Можливо, саме тому місце, де я живу, визначає, хто я є", – додає він.

У фільму "Паразити", коли бідна родина Кім проникає в життя сім'ї Пак, щоб спробувати заробити на них гроші, наймолодша з Паків, Да Сон, помічає запах від родини Кім.

Коли батько Кім намагається позбутися запаху, його дочка холодно каже: "Це запах підвалу. Він нікуди не зникне, доки ми не покинемо це місце".

Реалії з фільму

26-річний фотограф Пак Янг Джун подивився "Паразитів" незабаром після того, як переїхав у свою банджиха. Спочатку причина, яка спонукала його до цього, була простою: доступність та простір.

Однак після перегляду фільму він не міг позбутись думки про запах. "Я не хотів пахнути сім'єю Кім", – каже він.

Того літа він спалив незліченну кількість ароматичних паличок та майже не вимикав осушувач повітря. У чомусь, за його словами, фільм мотивував його привести свою домівку до ладу та прикрасити її.

"Я не хотів, щоб люди жаліли мене лише тому, що я живу трохи під землею", – пояснює він.

Пак та його подруга Шим Мін почали вести відеоблог про удосконалення свого помешкання.

Зараз вони дуже задоволені своєю домівкою, але для цього знадобились місяці.

Реалії з фільму

"Коли мої батьки вперше побачили квартиру, вони злякалися. Попередній орендар був затятим курцем, і моя мама не могла терпіти запах", – каже Пак.

Шим, 24-річна ютуберка, спершу кардинально не погоджувалась із Паком, коли той вирішив жити у банджиха.

"У мене було дуже негативне сприйняття банджиха. Я вважала їх небезпечними. Вони нагадували мені про темну сторону міста. Я все життя жила у багатоповерхівках, тож переживала за свого хлопця", – розповідає дівчина.

Реалії з фільму

Але їхні відео про ремонт квартири отримали багато схвальних відгуків від підписників. Деякі навіть заздрили тому, наскільки стильною є їхня квартира.

"Ми любимо свій будинок і пишаємось роботою, яку ми тут зробили", – каже Мін.

Втім, це не означає, що вони хочуть оселитися у банджиха назавжди.

"Ми рухаємось вгору", – додає дівчина.

О також збирає гроші, щоб купити власне житло. Живучи у напівпідвальному приміщенні, він сподівається здійснити свою мрію набагато швидше.

"Я шкодую лише про те, що моя кішка Ейпріл не може ніжитися на сонці на підвіконні", – каже він.

Реалії з фільму

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів