Поділитись:

Опалювальний сезон може припинитися, – "Луцьктепло"

Середа, 05 лютого 2020, 17:19

Через борги споживачів ДКП «Луцьктепло» не впевнене, чи зможе продовжувати опалювальний сезон.

Про це повідомили в пресслужбі підприємства. 

Здійснивши просте порівняння середніх значень температур опалювального сезону 2018-2019 років та опалювального сезону 2019-2020 років, стає зрозумілим, що кожного місяця цього опалювального сезону споживачі платили менше. Зокрема, середня фактична температура зовнішнього повітря (яка обернено пропорційно впливає на розмір нарахування) у січні 2019 року становила -3,74ºС, а нарахування плати за послугу з централізованого опалення здійснено в розмірі 55,75 грн за м2. Цього ж року, у січні 2020, середня фактична температура зовнішнього повітря становила +0,98ºС, а нарахування здійснене в розмірі 43,64 грн за м2

Ще одна змінна, яка з’явилася цього опалювального сезону і яку ДКП «Луцьктепло» впровадило, незважаючи на рекомендаційний характер, – коригування ціни природного газу, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України. Відтак, розмір нарахувань за спожиті послуги в грудні 2019 року було зменшено на 20 %. Свєю чергою у січні 2020 року розмір нарахувань за квадратний метр опалювальної площі знизився на 16 %.

Обидва ці чинники збільшували невпевненість в проходженні опалювального сезону, оскільки вони істотно впливають на економічні показники діяльности підприємства. Адже зафіксовано, що рівень оплати в листопаді 2019 року становив 88,2 %, але знизився до 83,9 % за підсумками грудня 2019. Зведена заборгованість населення станом на 01.01.2020 становить понад 150 млн грн.

В той час, коли об’єми виручки зменшуються, рівень оплати за послуги падає, а рівень розрахунків за спожитий природний газ за будь-яких умов необхідно тримати на рівні щонайменше 90 % для того, щоб отримати номінації на наступний місяць. Отож, у ДКП «Луцьктепло» з’являється невпевненість щодо того, чи зможе воно продовжувати опалювальний сезон.

Відтак підприємство звертається до споживачів з вимогою про щонайповнішу оплату за спожиті в січні 2020 року послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води та про погашення заборгованостей попередніх періодів, аби завершення опалювального сезону залежало тільки від середньодобового значення температури зовнішнього повітря понад +8ºС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів